Az Európai Parlament által közzétett friss Eurobarométer közvélemény-kutatás szerint Magyarországon a közmédia a legkevésbé hitelesnek tartott hírforrás. Ugyanakkor nagyon sok ember hisz a közösségimédia-bejegyzéseknek és az influenszereknek.

Európában a polgárok 48 százaléka bízik a közszolgálati televízióban és rádióban mint hírforrásban. Azonban a magyar állampolgárok esetében 25 százalék azok aránya, akik hisznek az állami médiának. Ezzel pedig a 27 vizsgált EU-tagállam közül Magyarországon a legalacsonyabb ez az arány – áll az Eurobarometer legfrissebb elemzésében. Hátulról a második helyen Lengyelország áll a maga 26 százalékával, amit egy nagyobb ugrást követően Görögország és Málta követ egyaránt 39 százalékkal.

Az elemzők szerint a közvélemény-kutatás eredményei azt mutatják, hogy a magyarok radikálisan elfordultak a hagyományos hírforrásoktól.

A közmédiát legtöbben Finnországban (71%), Portugáliában (65%) és Svédországban (63%) tartják a legmegbízhatóbb hírforásnak.

Az EU-s átlagban nagyot nőtt a YouTube, valamint az egyes influenszerek szerepe. A megkérdezettek 71 százaléka elsődlegesen a televízióból tájékozódik, majd ezt az online sajtó és hírplatformok követik 42 százalékkal. A harmadik helyen a rádió és a közösségimédia-platformok állnak 37 százalékkal. Írott stool csupán a válaszadók 21 százaléka tájékozódik.

Еzzel szemben Magyarországon az emberek 61 százaléka a televízióból értesül a napi eseményekről, 48%–internetes hírportálokból, 56 százalékuk pedig közösségi platformokról pedig tájékozódik.

Akik televíziós hírműsorokból tájékozódnak, leginkább az ATV híradóját nézik, őket követik nem sokkal lemaradva azok, akik az RTL hírműsorait követik, ezeket 62, illetve 56 százalék jelölte meg.