Az olaszországi közmédia, a RAI újságírói kedden egynapos sztrájkot hirdettek a költségvetés megszorítása, az állítólagos cenzúra és a Giorgia Meloni miniszterelnökasszony kormánya által rájuk nehezedő nyomásgyakorlás miatt – írja a Cenzolovka.rs

Az újságírók konkrétan a munkaerő-felvétel befagyasztása, az elbocsájtások és a személyzet átszervezése ellen tiltakoztak, ugyanis szerintük ezek célja az, hogy a kormány szócsövévé tegyék őket.

A mindhárom olaszországi közszolgálati televíziós csatornát irányító RAI cég a sztrájkra reagálva bejelentette, hogy nem kérdőjelezi meg a jelenlegi stáb jogait és munkáját sem és elkötelezettek a pluralizmus és a szabadság értékeinek védelme mellett.

A sztrájkra néhány nappal azután került sor, hogy a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi civil szervezet öt hellyel rontotta Olaszország helyezését az éves sajtószabadsági indexén. A 180 ország közül immár a 46. helyen álló Olaszország Lengyelország és Magyarország mellett a „problémás országok” kategóriájába került.