Az izraeli hatóságok szerint az az Al Mayadeen libanoni televíziós csatornának Izrael  területén és a megszállt Palesztin területeken történő sugárzását “biztonsági okokból” blokkolták – közölte az Újságírók Nemzetközi Szövetsége (IFJ). A szervezet egyben elítélte az izraeli kormány döntését, mivel az “alássa a médiapluralizmust és a nyílvánosságnak a tájékoztatáshoz való jogát”.

A nemzetközi újságírószervezet egyben felszólította az izraeli kormányt, hogy hagyjon fel a médiának nemzetbiztonsági okokra hivatkozva történő cenzúrázásával és ne a Gázai- övezetben dúló harcok miatt ne gyakoroljon  nyomást az újságírókra és a médiumokra.

Az Al Mayadeen leállítására vonatkozó parancs az első, amelyet az október 20-án jóváhagyott rendkívüli rendeletek alapján kiadtak. E rendeletek lehetővé teszik azon médiumok ideiglenes betiltását, amelyek az izraeli hatóságok szerint „aláássák a nemzetbiztonságot”.

Shlomo Karhi izraeli kommunikációs miniszter november 13-án megerősítette, hogy a biztonsági kabinet sürgősségi intézkedéseket hagyott jóvá az Al Mayadeen Izrael és a megszállt palesztin területeken való közvetítésének a leállítására. Karhi szerint a műsorszolgáltató „Izrael ellenségeinek érdekeit szolgálja, és árt a nemzetbiztonságnak”.

Az izraeli védelmi miniszter, Yoav Gallant, az Agence France-Presse (AFP) írása szerint, egy nyilatkozatában azzal vádolta a hálózatot, hogy „a Hezbollah szócsövévé” vált, és az újságírókat hibáztatta amiatt, hogy miközben újságíróknak adják ki magukat, valójában a”terrort támogják, „.

Gasszan Ben Jeddu, az Al Mayadeen Media Network igazgatóbizottságának az elnöke szerint a televízió betiltása csak egy része az izraeli hatóságok szisztematikus cenzúrapolitikájának, amellyel aláássák a sajtószabadságot és a szólásszabadságot, noha ennek az ellenkezőjét állítják.