A kanadai Citizen Lab internetfelügyeleti szervezet és az Access Now digitális jogvédő szervezet által közösen végzett vizsgálat szerint Galina Timcsenko, a Medusa vezetőjének a telefonját idén feburár 10-én Berlinben fertőzhették meg, de azt egyelőre nem tudták beazonosítani, hogy kik akarták lehallgatni és megfigyelni az Oroszországból kitiltott Meduza vezetőjét – írja a Media1

Ezek után csütörtökön bejelentést tett az orosz hatóságok által szintén úgynevezett „külföldi ügynöknek” nyilvánított független orosz lap, a Novaja Gazeta két munkatársa is, hogy velük is hasonló eset történt. Az orosz cenzúra elől a Meduzához hasonlóan Lettországba költöztetett Novaja Gazeta európai kiadása, a Novaja Gazeta Europe vezérigazgatója, Maria Epifanova és a Novaja Gazeta Baltia tudósítója, Jevgenyij Pavlov ugyanúgy az Apple-től kapott biztonsági riasztást, mint korábban Galina Timcsenko.

A mobilcég központja augusztus 29-én értesítette az újságírókat arról, hogy valószínűleg egy „államilag támogatott hackertámadás” érte a telefonjaikat. Az Apple javaslatokat is küldött nekik arra vonatkozóan, hogyan tudják biztonságosabbá tenni az eszközeiket.

A Novaja Gazeta munkatársai is attól tartanak, hogy a Pegasus kémprogrammal figyelik őket

Maria Epifanova és Jevgenyij Pavlov a Novaja Gazeta cikkében elmondták, hogy az utasításokat egymástól függetlenül végrehajtották a telefonjaikon, de egyikük sem vette komolyan a fenyegetést. Miután azonban szerdán értesültek a Meduza társalapítójának esetéről, ők is az Acces Now szakembereihez fordultak, mivel gyaníthatóan az izraeli NSO Group által gyártott Pegasus kémprogramot vetették be ellenük is.

Ezek után még a Novaja Gazeta Baltia korábbi főszerkesztője, Jevgenyij Erlikh is közölte, hogy ő is kapott értesítést és a telefonja egy ideje „furcsán működik”.

A gyanú szerint az európai titkosszolgálatok állhatnak az akció mögött, nem az oroszok

A hackertámadások eddigi áldozatának nemcsak az a közös jellemzője, hogy munkájuk során régóta kritizálják a Kreml politikáját, hanem az is, hogy mindannyian hosszú ideje Lettországban élnek, és lett sim-kártyát használnak. Galina Timcsenko és Jevgenyij Erlikh 2014 óta, Maria Epifanova 2016 óta tartózkodik Lettországban, Jevgenyij Pavlov pedig ott is született és lett állampolgár.

A Meduza egyébként már tegnap is arról írt, hogy nem is feltétlenül az oroszok vagy szövetségeseik, hanem európai titkosszolgálatok állhatnak az akció mögött. A gyanúsítottak között van Lettország mellett Észtország és Németország. Ez a három ország Pegasus-felhasználó a Citizen Lab szerint. A Lett Állambiztonsági Szolgálat az ügyben csak azt válaszolta a Meduzának, hogy „nincs információja Galina Timcsenko okostelefonja elleni esetleges támadásról”.