A Riporterek Határok Nélkül (RSF) idei sajtószabadság-indexe szerint Szerbia hét helyezést esett vissza, így a 180 országot rangsoroló listán az amúgy is alacsonyan lévő 91.helyezésről a 98.-ra esett vissza – írja a Cenzolovka.rs

A RSF új jelentése szerint Jugoszlávia egykori tagköztársaságai között Szerbiában a legsúlyosabb a szabad sajtó helyzete, míg a Balkán-félszigeten Szerbia csak a 99. helyen álló Albániát előzi meg.

Szerbia az elmúlt egy évtizedben folyamatos szabadesésben volt a nemzetközi újságírószervezet listáján. Pontosan tíz évvel ezelőtt, vagyis 2014-ben az 54. helyezést foglalta el, ezt követően pedig folyamatosan lefelé csúszott a listán. Így 2024-ben először került a szabad sajtó terén problémásként megjelölt országok közül a súlyosnak minősitett államok közé.

A Riporterek Határok Nélkül World Media Freedom Index-e szerint az összes nyugat balkáni országban romlott a szabad sajtó helyzete. A legnagyobb visszaesés Koszovóban tapasztalható, ugyanis ez az állam 19 helyet csúszott vissza a jelentés szerint és így most a 75. helyezésen jegyzik. A legkevesebb változás a 36.-ik helyen lévő Észak-Macedóniában és a 40. helyen lévő Montenegróban jegyezték fel.

A Riporter Határok Nélkül szervezet írásos kommentjeiből, amelyekhez Cenzolovka hozzájutott, azt láthatja, hogy a nyugat-balkáni országok mind a hat országa csökkenést regisztrált a -ben. A legnagyobb csökkenési index az RBG-ben Koszovóban (19 hellyel, jelenleg 75), míg a legkevesebb változás Észak-Macedóniában (36) és Montenegróban (40).

A jelentés szerint Szerbiában a hatalmon lévő párt és a kormányközeli médiumok egyre hevesebben támadják a független újságírókat. A koszovói újságírók pedig a Szerbiával szembeni konfliktusok idején számos fizikai támadásnak voltak kitéve, a prishtine-i kormány pedig a magánkézben lévő- és aközmédiára is indokolatlanul fejt ki nyomásgyakorlást.

A Boszniai Szerb Köztársaság nacionalista elnöke rendszeresen támadja az újságírókat, emellett újra kriminalizálták a rágalmazást, és a „külföldi ügynökökről” szóló törvény megvitatása is folyamatban van. A régió legjobb helyzetű országaiban, Észak-Macedóniában és Montenegróban a médiumokra nehezedő politikai és igazságügyi nyomás ásta alá 2023-ban a sajtószabadságot. a médiára 2023-ban” – áll a Riporterek Határok Nélkül jelentésében, amely szerint a nyugat-balkáni információkba vetett bizalmat az orosz propaganda is fenyegeti”.

Az idei World Media Freedom Index szerint a szabad sajtó helyzete Norvégiában (1.), Dániában (2.) és Svédországban a legjobb (3.), Afganisztánban (178.), Szíriában (179.) és Eritreában a legrosszabb (180.)

Magyarországot a lista 67. helyén jegyzik.