A Fidesz közeli erdélyi médiában történt abszurd fordulatról számolt be a Magyar Hang.

Mint ahogyan tavaly októberben oldalunkon is beszámoltunk róla, a a magyar kormány által biztosított több mint tízmilliárd forintból az (akkor még) Demeter Szilárd által ellenőrzött Erdélyi Médiatér Egyesület felvásárolta a romániai magyar média jelentős részét. Az anyaországi KESMA mintájára létrehozott médiavállalkozás aztán drasztikus döntést hozott 2022 októberében: év végén bezárta az összes nyomtatott lapot, így a kilencvenes évek közepe óta működő Heti Hirdetőt is. A lap viszont januárban újraindult, az eredetihez kísértetiesen hasonló logóval és tördeléssel, ám a nevét Heti Hírmondóra változtatták. A főszerkesztő is maradt a régi és a munkatársak körében is alig történt változás. A cikkeket pedig deklaráltan az az Erdélyi Médiatérhez tartozó Székelyhon című portálról vették át és nyomtatták ki a politikai-közéleti tárgyú cikkeket. A régi-új lap tulajdonosa egy székelyudvarhelyi vállalkozás, a Matula Média Kft. volt.

November 17-én aztán beismeréssel felérő mondat jelent meg egy, a téma szempontjából teljesen indifferens cikkben a Székelyhonon: egy bukaresti riport fejlécében azt írták, „elkísérték a Lokálpatrióták, az FK Csíkszereda szurkolótáborának maroknyi csapatát bukaresti kiszállásukra a Médiatér közéleti hetilapjának, a Heti Hírmondónak a munkatársai, ahol egyáltalán nem várta őket barátságos fogadtatás”. – írja a Magyar Hang. A magyar közéleti hetilap szerint az erdélyi KESMA ismét sajátjaként hivatkozik arra a hetilapra, amit decemberben bezártak, aztán januárban egy harmadik fél picit más néven újraindított. A Heti Hírmondó impresszumában egyébként a a Matula Média helyét a Príma Press Kft.,vagyis az erdélyi KESMA Mediaworks-je vette át.

A Magyar Hang értesülései szerint a tranzakció valamikor október végén – november elején történhetett: az Erdélyi Médiatér újra megvásárolta azt a lapot, amit korábban már megvett, majd bezárt. Hogy mennyiért, azt nem sikerült a Magyar Hang munkatársainak megtudnia.