A Szerbiai Fiatalok Ernyőszervezetének (KOMS) a szerbiai fiatalok helyzetéről és szükségleteiről szóló idei alternatív jelentése szerint a fiatalok túlnyomórészt a közösségi oldalakról és hírportálokon keresztül tájékozódnak, a televízió és az újságok szinte nem is léteznek számukra. A KOMS felmérése szerint a a hagyományos médiumok a fiatalok számára nem nyújtanak semmilyen tartalmat, viszont a megkérdezettek szerint az internet ahelyett, hogy letörné, inkább elmélyíti az erőszakot

A közösségi oldalakat a fiatalok 59,5 százaléka használja információforrásként, 36 százalékuk látogatja az hírportálokat, míg a televíziót (4 százalék) és az újságot (1 százalék) a fiatalok ritkán nézik, illetve olvassák. – derül ki a KOMS minap bemutatott jelentéséből.

Ennek ellenére a megkérdezett fiatalok 63%-a a vélekedésük szerint képes felismerni az álhíreket, míg 36 százalékuk válaszolta azt, hogy valamennyire felismerik ezeket.

A politikai eseményeket követő fiatalokat leginkább a korrupcióval és bűnözéssel kapcsolatos információk érdeklik (43%), míg Koszovó területén uralkodó helyzet, a térség helyzete és Szerbia külpolitikája iránt 41, 7, a gazdasági témák iránt pedig 36,3 százalékuk érdeklődik, míg a demokrácia hanyatlása Szerbiában a fiatalok 36,1, a környezetvédelem pedig a megkérdezettek 35, 3 százalékát érdekli, ami az előző évben kapott átlaghoz képest tíz százalékkal kevesebb.

A megkérdezettek többsége szerint szükség lenne minőséges ifjúsági médiára, e mellett több fiatal beszélgetőpartnert szeretnének a médiában, és fontosnak tartják, hogy a fiatalok szakértőként is jelen legyenek a médiatartalmakban, hiszen az életkor nem lehet a szakértelem fokmérője.

A megkérdezettek szerint az olyan már meglévő tantárgyakba kellene beleépíteni a médiaműveltséget mint amilyen a szerb nyelv, vagy pedig a polgári nevelés. A cenzúrát komoly problémának tekintik, az internetre pedig úgy tekintenek, mint cenzúra elleni hatásos eszközre.

A felmérés fókuszcsoportja szerint a médiumok részt vesznek a kiber-erőszak terjesztésében. Ennek példájaként pedig a májusban történt tragikus esetekről szóló felelőtlen tudósításokat említették meg.