Jelena Milasina újságírónőnek több ujját eltörték, leborotválták a fejét és zöld festékkel kenték össze – közölte a Memorial emberi jogi csoport. A nő többször is eszméletét vesztette a támadás alatt. A Novaja Gazeta című lap prominens újságírójának társaságában utazó Alekszandr Nemov ügyvédet a jelentések szerint lábon szúrták – adta hírül a Telex.hu a Reuters jelentése alapján

Milasina és Nemov azért ment volna a csecsen fővárosba, Groznijba, hogy tudósítsanak egy csecsen nő bírósági ítélethirdetéséről, akit egy rendőr megtámadásával vádoltak. Nemov volt a nő védőügyvédje.

A támadók az emberi jogi csoport beszámolója szerint világossá tették, hogy a tudósításai miatt bántalmazták az újságírót.

Az újságírót és az ügyvédet is halálosan megfenyegették, fegyvert tartottak a fejükhöz, és felszólították Milasinát, hogy hagyja el az országot és ne publikáljon több cikket.

Mint ahogyan korábban mi is beszámoltunk róla a lap tavaly március 28-án felfüggesztette működését Oroszországban, miután a munkatársaikat „külföldi ügynököknek” minősítették. Többen közülük Lettországban hoztak létre egy online kiadást, amelynek viszont az oroszországi elérhetőségét blokkolták.

Az 1993-ban alapított Novaja Gazeta a médiaengedélye 2022-es bevonásáig a legnagyobb és az egyik utolsó független lap volt Vlagyimir Putyin Oroszországában, és a vezető tényfeltáró médium maradt az orosz sajtószabadság fokozatos visszaszorítása közepette is. Az utóbbi három évtizedben számos újságírójukat megtámadták már, hét munkatársukat meg is ölték, köztük Anna Politovszkaját.

Az orosz hatóságok a múlt héten nemkívánatosnak nyilvánították az ország területén a Novaja Gazeta-Europe lapot is. A moszkvai főügyészség a döntését azzal indokolta, hogy a Rigában szerkesztett újság úgymond hamis információkat terjesztett az ukrajnai „különleges hadműveletről” (magyarán az Ukrajna elleni invázióról – megj. a szerk.) és az orosz állampolgárok jogainak „állítólagos” tömeges megsértéséről