Egy új törvénymódosítás miatt tulajdonképpen lehetetlen lesz anonim módon böngészni Oroszországban, tehát vége a szabad internetezésnek – írja a Torrent Freak.

A törvény alapján mostantól az orosz szolgáltatásokba történő regisztráció során a személyazonosságát is igazolnia kell a felhasználónak, decembertől pedig akár erre kifejlesztett állami ellenőrző rendszer is elkezdheti a működését. E mellett az orosz platformokra tilos lesz olyan külföldi szolgáltatóktól származó e-mail címekkel regisztrálni, mint például a GMail,  iCloud, Outlook, Yahoo, Proton Mail, és szigorítják a tárhelyszolgáltatókra vonatkozó szabályokat is: Ezentúl csak az állami működési engedélyt megszerző tárhelyszolgáltatókat minősítik legálisnak.

A VPN-k működését ez nem korlátozza és ezeken keresztül elérhetők lesznek a nagyrészt letiltott nyugati weboldalak is, azonban az új törvény szerint a a továbbiakban bűncselekmény lesz tanácsot adni VPN-használatban.

Egyelőre nem nehéz megkerülni a szabályokat, ugyanis az ország továbbra is kapcsolódik a teljes internethez, azonban fontos tudni, hogy Oroszországnak már megvan a lehetősége arra, hogy teljesen leváljon a globális hálózatról.