A Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV) Zentán egyéves időtartamra Kókai Pétert, a Sajtószabadság Alapítvány pénzügyi igazgatóját nevezte ki az újságíró egyesület területi megbízottjának, aki szükség esetén Zentán és környékén, illetve az Észak-bánáti körzet területén igyekszik segítséget nyújtani a rászoruló újságíróknak.

Az NDNV eddig Szabadkán, Pancsován, Zomborban, Zentán, Inđiján, Bácspetrőcön, Topolyán, Kragujevácon, Novi Pazarban és Dimitrovgrádban jelölte ki megbízottjait, jogi és médiaszakértői pedig 2023 márciusa és júniusa között 10 műhelyfoglalkozást tartottak az említett településeken. A képzéseken a helyi újságírókon kívül a rendőrség, az ügyészség és bíróság, valamint a helyi önkormányzatok képviselői is részt vettek.

Az egyéves program az „Újságírók védelmi hálójának erősítése és az intézmények közötti bizalom növelése Szerbia multietnikus közösségeiben” elnevezésű projektum keretein belül valósul meg, az NDNV szervezésében, a belgrádi holland nagykövetség támogatásával, a Matra program keretein belül.

Kókai Péter, mint az újságíróegyesület területi megbízottja az újságíróknak a munka közbeni veszélyeztetése ((fizikai erőszak, fenyegetés, zsarolás stb.) esetén haladéktalanul tájékoztatja erről a helyi ügyészségen és a rendőrségen ezzel megbízott kontakt személyeket. E mellett az újságíróknak és szerkesztőségeknek a munkájuk közben különböző közéleti szereplők és közintézmények által elkövetett hátrányos megkülönböztetése és diszkriminációja-, újságírók és szerkesztők ellen folytatott bírósági eljárások – és a szerkesztők által, az újságírók számára kiosztott, a  Szerbiai Újságírók Kódexét, illetve a tájékoztatási törvényt sértő munkafeladatok kiosztása-, és az újságírói integritást bármilyen módon sértő  helyzet, jelenség, történés, incidens esetén az érintett újságírók, szerkesztők, illetve szerkesztőség számára rendelkezésére áll az információcsere, az együttműködés, segítségnyújtás és az NDNV tájékoztatása terén, azzal, hogy a munkája során garantálja a személyes adatok és információ forrásának anonimitását.

Az NDNV zentai területi megbízottja a kokai.peter@pressfreedom.net e- mailcímen, a 065/9989-389 mobilszámon, A közösségi médián keresztül a https://www.facebook.com/peter.kokai.10 internetes oldalra kattintva érhető el.