A szlovák kormány jóváhagyta a szlovák közmédiát propagandamédiává alakító törvényjavaslatot.

A közmédia jelenlegi vezetése szerint egyértelmű, hogy a kormány az ellenőrzése alá akarja vonni az eddig szabad intézményeket. Az ellenzék szerint a készülő törvény a kemény totalitarizmus időszakába való, a civilek pedig az Európai Unió segítségét kérik. Robert Fico kormánya még a nyár előtt a szlovák parlamenttel is el akarja fogadtatni a Szlovák Televízióról és Rádióról (STVR) szóló új törvényt,  aminek a szövegét a kormány szerdai kihelyezett ülésén már jóváhagytak.

Még nyár előtt el akarja fogadtatni a parlamenttel) szóló új törvényt. A szlovák kormány a szerdai kihelyezett ülésén már jóváhagyta a szöveget.

Fico indoklását a bumm.sk ismerteti:

„Elengedhetetlen a közmédia átalakítása és vezetésének lecserélése. Az RTVS nem objektív, állandó harcban áll a kormánnyal, és megsérti az emberek objektív tájékozódáshoz fűződő jogát. A kormánypártok szavazóinak elvárásaira is reagálunk ezzel, azt kérik tőlünk, csináljunk végre valamit az RTVS-szel”

Az orbáni közmédiaszervezés mintájára készült törvény főbb pontjai:

Szlovák Rádió és Televízióról (RTVS) Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közmédia elnevezése, mert az eddigi név inkább területre utalt, nem a nemzetre, tehát degradáló.

Módosul a közmédia tanácsának és vezérigazgatójának megválasztása. Az igazgatót az STVR kilenc tagú tanácsa választja, a kulturális miniszter négy tagot nevez ebbe a testületbe, a többi ötöt a parlament delegálja, a parlament kulturális és médiabizottságának javaslata alapján.

Ľuboš Machaj jelenlegi vezérigazgató megbízatása a törvénymódosítás hatályba lépésének napján megszűnik, a tanács jelenlegi tagjainak megbízatása szintén. A következő vezérigazgató bármikor könnyedén meneszthető lesz.

Az új törvény szerint a rádiónak és a televíziónak minden nap 23:30 és 00.30 között sugároznia kell majd a szlovák himnuszt.

Úgyszintén a bumm.sk számol be az RTVS jelenlegi vezetésének reakciójáról is. Szerintük a törvénytervezet jóváhagyása olyan célzatos lépés, amely megalapozatlan, ellentétes a törvényi normákkal, és egyértelmű, hogy a kormány az ellenőrzése alá akarja vonni a közmédiát.

A Szlovák Rádió és Televízió egyik csatornája, a Rádió FM csütörtökön tiltakozásképpen feketére cserélte a logóját is.

Eközben a szlovák civil szervezetek az Európai Parlamenthez (EP) és az Európai Bizottsághoz fordulnak a törvényjavaslat miatt. A nyílt levelet 68 ezren írták alá.

„A levélírók felszólítják az európai intézményeket, hogy kövessék figyelemmel a jogállamiság és a médiaszabadság helyzetét Szlovákiában, nyilvánosan fejtsék ki ellenvetéseiket a tervezettel kapcsolatban és fontolják meg a lehetséges lépéseket a jogállam megvédése érdekében” – tudósít a szlovákiai magyar hírportál másik cikke.

Az ellenzék reakciója a helyi sajtó szerint úgyszintén nem köntörfalaz. Branislav Gröhling, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnöke szerint Fico most gyakorlatilag megszünteti a közmédia intézményét és dezinformációt terjesztő propagandamédiummá alakítja át, amely kormánypárti, és oroszbarát propagandát fog terjeszteni és bejelentette, nem kizárt, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak.