Megszavazta a parlament a Fidesz javaslatát kedden, amely alapján enyhítenek a sajtóban megjelent rágalmazó- vagy becsületsértő állítások büntethetőségén. Az előterjesztést 129 igen és 57 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés – írja a Telex.hu

A jövőben nem lesz büntetendő a rágalmazás és becsületsértés, ha az egy sajtótermékben közügyek szabad megvitatása közben történik. Mindaddig, amíg az állítás „nyilvánvalóan és súlyosan” nem sérti valaki emberi méltóságát. A módosító csak a sajtóra vonatkozik. Ha valaki egy blogon, a Facebookon vagy hasonló oldalakon csinálná ugyanezt, az továbbra is büntethető marad.

Az eddig érvényben lévő Btk. szerint rágalmazásért két évre is ítélhettek valakit. Ha valaki a becsület csorbítására alkalmas, hamis hang- vagy képfelvételt készített, akkor egy évet kaphatott, ha nyilvánosságra hozta, akár három évet is. Ha becsületsértésről volt szó, akkor szintén egy év volt kiszabható. A módosítás értelmében a sértettnek ezután csak sajtó-helyreigazítási eljárás, és személyiségi jogi per marad meg lehetőségként.

A módosítóhoz csatolt hivatalos indokolás szerint a fideszes politikusok ezzel most a sajtó „dekriminalizációját” hajtanák végre, mert szerintük a közügyek szabad megvitatása nagyon fontos érték. „A közügyekkel kapcsolatos véleménynyilvánítás esetén csak végső esetben lehet a büntetőjog eszközéhez folyamodni, mivel a sértett sajtó-helyreigazítási eljárás, illetve személyiségi jogi per útján is jóvátételt nyerhet mind erkölcsi, mind anyagi értelemben” – áll az iratban.

Rágalmazásért eddig is kevés újságírót ítéltek el, de volt már rá példa, hogy egy blogger letöltendő börtönbüntetést kapott. A TASZ szerint a változtatás jó pont lesz a szólásszabadság dekriminalizációját évek óta követelő Európa Tanács és az Európai Unió felé, de önmagában még nem javít a hazai sajtóviszonyokon.