Izrael eddig 38 palesztin újságírót tartóztatott le a Hamász elleni háború kezdete óta és 31-et vett őrizetbe, akik közül többet vádemelés nélkül börtönzött be– közölte a Riporterek Határok Nélkül (RSF) és egyben elítélte az újságírók fogva tartását. A RSF az összes újságíró védelmét és a fogvatartottak szabadon bocsájtását követeli.

RSF szerint az újságírók letartóztatásával az Izraeli Védelmi Erők a palesztin médiát szándékozzák elhallgattatni. Ugyanis valamennyi letartóztatott újságíró olyan palesztin médiumoknak dolgozik, mint amilyen a J-Media, a Maan hírügynökség, a Sanad és a Radio al-Karama, vagy pedig szabadúszó.

A legtöbb letartóztatást – az RSF beszámolója szerint – Ciszjordániában hajtották végre, és a szervezet adatai szerint október 7. óta 34 újságírót tartóztattak le ezen a területen, és közülük ez idáig mindössze ötöt engedtek szabadon. Az RSF közleménye szerint, hogy az újságírók többsége Izrael területén, ismeretlen helyeken tartózkodik.

Az RSF szerint Izrael a háború kezdete óta úgynevezett „adminisztratív őrizetbe vételt” alkalmazza az újságírók fogva tartására, ami alapján egy személyt vádemelés nélkül is őrizetbe vehetnek azzal az indokkal, hogy törvénysértést szándékozott elkövetni. Az így őrizetbe vett személyeket legfeljebb hat hónapig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják, amely egy izraeli bíró végzésével hosszabbítható meg.

Jelenleg legkevesebb 19 újságírót vettek őrizetbe ezzel az indoklással, 10 újságírót pedig erőszakra való felbujtás koholt vádjával tartóztattak le – mondta Jonathan Dagher, az RSF közel-keleti részlegének vezetője.

A RSF szerint az őrizetbe vett újságírók egy része kegyetlen, embertelen vagy pedig megalázó bánásmódban részesült.