A közismert magyar humoristát, zenészt, a Holló Színház vezetőjét, és a L’art pour l’art Társulat egykori tagját még februárban értesítették arról, hogy idén ő kapja a Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó szerzőinek, előadóinak járó Karinthy-gyűrűt, azonban az illetékes MTVA a héten visszavonta tőle az elismerést.

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója – a díj alapítójának jogutódja – a Gallának küldött levélben arról értesitette Gallát, hogy a a szakmai kuratórium döntése értelmében 2021. évben nem ő kapja a rangos elismerést, mivel Galla közelmúltbéli tevékenysége „nem egyeztethető össze a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével”

A sors fura fintora, hogy a közelmúltban az M5 csatorna még portréinterjút is készített vele,

Forrás: Sfilm.hu

A humorista értetlenül áll a döntés előtt, annál is inkább, mert a közelmúltban még portréinterjút is készített vele az M5 csatorna, hétfőn pedig még ő konferálta a Rádiókabarét.

Galla az Index.hu-nak adott nyilatkozatában azt mondta, egy MTVA-beli informátora szerint politikai körökben az az álhír terjedt, hogy csatlakozott Karácsony Gergely mozgalmához, amiről szó sincs és s megjegyezte, hogy a politika ártatlan áldozatává vált.

Az esetre reagált Kőhalmi Zoltán, stand up komikus is, aki történetesen Karinthy-gyűrűs humorista. Kőhalmi a következőket írta Dobos Menyhértnek szánt Facebook-bejegyzésében :

„A mai napon értesültem róla, hogy a díjazottiak »tevékenységének«️ a »közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével«️ kell összeegyeztethetőnek lenni. Amikor az elismerést kaptam, valamiért elfelejtettek míderről tájékoztatni, én pedig nagyon meg voltam illetődve ezért nem kérdeztem rá.” Majd a nyílt levelében hozzátette:

„Kérném, küldje el írásban, mit tehetek, és mit nem, illetve szívesen vennék egy általános iránymutatást, ha esetleg váratlan helyzetbe kerülnék, és önálló gondolatokat kellene megfogalmaznom.”

Végül Kőhalmi azt tanácsolta, ha már itt tart a döntőbizottság, vizsgálják át az eddigi Karinthy-gyűrűs díjazottokat is, ehhez „„segítségükre lehet, hogy mindegyikükről számos leleplező erejű hangfelvétel készült, ahol hosszan fejtik ki saját nézeteiket, valaha ezt nevezték Rádiókabarénak”.