A napilap munkatársait maga köré tömörítő céh szerint az elbocsájtásokban “aránytalanul érintettek” a fiatal, színesbőrű újságírók, ugyanis sok afroamerikai, ázsiai-amerikai és latin-amerikai alkalmazottat is elbocsájtottak. A Los Angeles Times vezetősége azután döntött a szerkesztőségének 20 százalékát érintő leépítés mellett, miután az Egyesült Államok Kongresszusának tagjai levélben figyelmeztettek arra, hogy a médiumok területén zajló leépítések a komoly téttel bíró választási évben alááshatják a demokráciát – írja a The Guardian nemzetközi kiadása.

Az Egyesült Államok legnagyobb példányszámú és 142 éve megjelenő napilapja az elmúlt hetekben elvesztette végrehajtó- és főszerkesztőjét is. Emellett múlt pénteken a deszk újságíróit képviselő szakszervezet a napilap történetében először egésznapos sztrájkot hirdetett és azt követelte Dr. Patrick Soon-Shiongtól, a lap milliárdos tulajdonosától, hogy gondolja át a napilap pénzügyi nehézségei miatt tervezett létszámleépítést. A napilap munkatársait maga köré tömörítő céh szerint annak ellenére, hogy a Soon-Shiong család 2020-ban nyilvánosan elkötelezte magát a sokszínűség mellett. a mostani elbocsájtások “aránytalanul érinti” a fiatal, színesbőrű újságírókat.

Matt Pearce, a Los Angeles Times szakszervezeti újságíróit képviselő Media Guild of the West elnöke az X-en tette, közzé, hogy 94 szakszervezeti tagot, a tagságuk mintegy negyedét is értesítették az elbocsátásukról.

Pearce bejegyzése szerint az elbocsájtottak között olyan újságírók és szerkesztők is vannak. akik a  napilap digitális, fiatalokra összpontosító kezdeményezésein dolgoztak, illetve neves művelődési témákkal és országos politikai témákkal foglalkozó munkatársaknak is felmondtak. Többek között elbocsájtották Kimberly Kelly-t a napilap Washington D.C.-i szerkesztőségének Pulitzer-díjas vezetőjét és helyettesét Nick Baumannt is. Mindketten a New Hampshire-I előválasztás napján kapták kézbe az erről szóló értesítést. Emellett felmondtak a napilap egyetlen amerikai őslakos szerkesztőjének és az újonnan elindított, latin-amerikaiakról szóló De Los rovatán dolgozó több, újságírónak és szerkesztőnek is. Ezt a rovatot kizárólag a napilapnál dolgozó latin-amerikaiak szerkesztik és írják. Egyébként Los Angeles megye lakosságának nagyjából a fele ehhez a nemzeti közösséghez tartozik, ugyanakkor a napilapnál alul képviseltek.