Módosítaná a Btk. rágalmazásra és becsületsértésre vonatkozó paragrafusait a sajtótermékek és médiaszolgáltatás esetében a nagyobbik kormánypárt. A Kocsis Máté (Fidesz) frakcióvezető és Halász János (Fidesz) frakcióvezető-helyettes által jegyzett, kedden este benyújtott, a hvg.hu által ismertetett módosítás alapján a jövőben: nem lenne büntethető rágalmazás és becsületsértés miatt, aki a közügyek szabad megvitatásakor, sajtótermékben vagy médiaszolgáltatás útján követi el, feltéve, hogy cselekménye nem irányul a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására.

A kormánypárti országgyűlési képviselők a törvényjavaslat általános és a részletes indokolására is szűk fél-fél oldalt szántak – közli a Media1.hu

A javaslat indokolásában a két politikus kiemelte, hogy a módosítás a közügyek szabad megvitatásánál, a sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján történő elkövetésnél dekriminalizációt hajt végre. Ez nem azt jelenti, hogy az efféle jogsértések szankcionálása elmarad, hanem azt, hogy a jogalkotó a közügyek szabad megvitatását olyan fontos értéknek tartja, amely esetén elegendő a polgári jogi – és egyéb közigazgatási – szankcionálás fenntartása – hangsúlyozták.

A Btk. jelenleg a rágalmazást akár két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja, míg ha valaki a becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít akkor egy évig, ha nyilvánosságra hozza akár három évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető. A becsületsértés esetén egy évig tartó szabadságvesztés

A propagandisták és az újságírók összemosását végző és ezen keresztül a propagandisták hitelesítésével és a hiteles újságírók hiteltelenítésével foglalkozó, valamint szükség esetén akár súlyos hamisításokban is közreműködő, ironikusan „Transzparens” „Újságírásért” Alapítvány néven működő szervezet is nyílt levélben kérte az igazságügyi minisztert és az országgyűlési képviselőcsoportok vezetőit, „gondolják át” a rágalmazás és a becsületsértés tényállásának szabályozását, ugyanis álláspontjuk szerint az „furkósbotként” használható. „Az újságírók kénytelenek vagy öncenzúrát gyakorolni, vagy vállalni a sokszor évekig tartó, megterhelő büntetőeljárást” – írták akkor.

Az idei év elején egyébként a PestiSrácok című kormányközeli lap főszerkesztője Huth Gergely a Media1 főszerkesztőjével Szalay Dániellel folytatott vitája során is arról beszélt, hogy szerinte enyhíteni kellene a sajtót fenyegető büntetéseket. Szalay ezzel nem értett egyet, mivel szerinte ha valaki tisztességesen, a szakmai normák szerint végzi a munkáját, a fenyegetés sem valós, hogy rágalmazásért elítéljék.

Egyébként a TV2 műsorvezetője, Marsi Anikó és több társával szemben is már évek óta büntetőper folyik rágalmazás bűncselekménye miatt. Ők ugyanis a TV2 Tények című műsorának adásában súlyos valótlanságokat közöltek László Imre újbudai polgármesterről. Azzal vádolták meg Lászlót, hogy 2012-ben szexuális visszaélést valósított meg egy orvos beosztottjával szemben – ez azonban a bíróság szerint nem igaz.

Időközben Czeglédy Csaba DK-s politikus, ügyvéd is megszólalt az ügyben, aki szerint a Fidesz Marsi Anikóék büntethetőségének megszüntetése érdekében változtatja meg a Btk.-t.