A közösségi oldal új szabálya szerint, ha valaki rendszeresen oszt meg a tényellenőrzők által hamisnak ítélt információt, a cég algoritmusa eltünteti a hírfolyamból.

A Facebook szerint ez gyakorlatban azt jelenti, hogy nemcsak az illető által megosztott álhirek lesz kevésbé látható, hanem maga a felhasználó is – írja a Social Media Today. A cég bejelentése szerint a visszaeső álhírek-közlő továbbra is olyan tartalmakat oszt meg, amiket valamelyik független tényellenőrző csoport korábban már álhírnek vagy téves információkkal teli tartalomnak minősitett, akkor az összes bejegyzését jóval kevesebb látja majd, sőt az is elképzelhető, hogy a megosztott tartalmait egy ismerős előtt sem jelentetik meg. A Facebook ezzel az egyéni felhasználókat célba vett.

Forrás: Facebook

Korábban ugyanis ez idáig csak a FB oldalakat szankcionálták. A Facebook illetékesei szerint a most bejelentett lépésükkel minden bizonnyal sokaknál kiverik a biztosítékot, különösen azoknál, akik hisznek az összeesküvés-elméletekben és persze azoknál, akik úgy vélik, hogy a közösségi oldalnak nincs joga megakadályozni, hogy bármit megosszanak, amit szeretnek. Vannak, akik szerint ezzel a lépésével a Facebook magát szólászabadságot akadályozza, de a cég kiáll amellett, hogy joga, sőt kötelessége annak biztosítása, hogy hálózatát ne használják veszélyes ellentmondások felerősítésére.