A Danas napilap szerkesztőségéhez intézett szörnyű fenyegetések nyomozása kapcsán továbbra sem történt előrelépés a svájci titkosított levelelező szolgáltatást, a Proton Mailt működtető cégtől származó adatok.

Az ülés elején Branko Stamenković ügyész ismertette a csoport tagjait, hogy az általuk ismert információk szerint január 1. és március 31. között 14 újságírókkal szembeni támadásról érkezett bejelentés hozzájuk. ügyészséghez, ami két esettel kevesebb mint amennyit a tavalyi esztendő azonos időszakában.

Az ügyész egyben elmondta azt is, hogy 2016 és 2023 között 267 olyan ügyet regisztráltak, amely, az ügyészség szerint újságírókkal szemben elkövetett bűncselekmény megalapozott gyanújának mínősíthető és ebből 76 esetben büntetést szabtak ki az elkövetőkre, vagyis a bűncselekmények csaknem 30 százalékát felderítették az elkövetőket pedig szankcionálták – nyilatkozta Veran Matić, a Szerbiai Független Elektronikus Médiumok Szövetségének az elnöke, az állandó munkacsoport tagja a belgrádi Danas napilapnak, aki hozzáfűzte, hogy az ügyészség szerint 193 eset kapcsán, vagyis az összes nyilvántartott eset 41, 96 százalékában nem állt fenn a bűncselekmény elkövetésének a gyanúja és ezért ezeket a feljelentéseket elutasították.

Matić szerint az elkövetkező időszakban az állandó munkacsoport a tevékenysége során prioritásként tekint arra, hogy ezen, bűncselekménynek ugyan nem tekinthető, de az újságírók körében bizonyos fokú félelmet kiváltó esetek kapcsán is megtalálják a szankcionálás módját.

A találkozón külön megvitatták az aktuális ügyeket. Elhangzott, hogy Milan Nikićnek, az N1 kragujeváci tudósítójának a feljelentését az ügyészség elutasította, azzal, hogy az újságíró időben fellebbezett így várható a fellebbviteli ügyészség döntése. Addig is a Szerbiai Belügyminisztérium felméri az újságíró biztonságának a mértékét.

Ez a biztonsági felmérés Marko Vidojković és Nenad Kulačin esetében is megtörtént, amelyről mindketten tájékoztatták a munkacsoportot Marko Dragoslavić, a Fonet újságírója elleni fizikai támadást a támadási eset bejelentését követően néhány napon belül megoldották és a vádemelés is már megtörtént. Željko Matorčević elleni fenyegetés ügyében az elkövetőt lakhelyelhagyás és kapcsolatfelvétel tilalmával sújtották és a vádemelésről is már szó esett. Jelena Obućina elleni fenyegetések elkövetőjét rekordidő alatt elfogták és el is ítélték.

Ezzel szemben a Dragojlo Blagojević szembeni egy észak-ír telefonszámról érkezett fenyegetéseket illetőleg az illetékes brit hatóságok túl lassúak voltak és nem sikerült kideríteniük, hogy az adott telefonszámról ki fenyegette meg az újságírót.

Az állandó munkacsoport tagjai nagyon hatékonynak ítélték meg a lokális médiumok újságíróinak, ügyészeknek és rendőrség képviselőinek országszerte megrendezett találkozóit, amelyek szerintük kiváló alapja lehet egy prevenciós rendszer kiépítésének. A következő ilyen találkozót május végén Újvidéken rendezik meg.

Az újságírókat ért fenyegetéseket és támadásokat a 0800 100 115-ös mobilszámon lehet bejelenteni, míg az összes újságírók biztonságával kapcsolatos kérdések kapcsán a Bezbedni novinar okostelefonos, android  alkalmazáson keresztül szerezhetőek információk.