A The Guardian nemzetközi kiadásában megjelent hír szerint ezt képtelenek teljes bizonyossággal megerősíteni, mivel Sírin Abu Akla életét kioltó golyó törvényszéki elemzése nem hozott meggyőző eredményeket.

Az Al Dzsazíra palesztin tudósítónője ez év májusában vesztette életét, miután fejen lőtték a ciszjordániai Dzsenin városában.

Ned Price az Egyesült Államok Külügyminisztériumának sajtószóvivője által közzé tett közlemény szerint a független harmadik fél kivizsgálói nem tudtak végleges következtetésre jutni a súlyosan megsérült golyó eredetét illetően.

Az amerikai nyomozók „teljes hozzáférést” kaptak az Izraeli Védelmi Erők (IDF) és a Palesztin Hatóság vizsgálatai anyagához, és arra a következtetésre jutottak, hogy az újságírónő haláláért valószínűleg az IDF állásai felől érkező lövések a felelősek.

A múlt hónapban az ENSZ vizsgálata is megállapította, hogy az izraeli erők „több, látszólag jól irányzott golyóval lőttek Abu Aklára”. Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi hivatalának szóvivője elmondta, hogy „nem került a birtokukba olyan információ, amely szerint az újságírók közvetlen közelében fegyveres palesztinok tevékenységet folytattak volna ”

Miképpen a Sajtószabadság Alapítvány is korábban beszámolt róla, a CNN munkatársai is olyan bizonyítékok birtokába jutottak, miszerint a palesztin újságírónőt izraeli katonák ölték meg. Az amerikai hírtelevízió helyszínen készült két videóra, nyolc szemtanúra, egy hangelemzőre és egy robbanófegyver-szakértőre hivatkozva közölte azt, hogy május 11-én Dzseninben az izraeli erők szándékosan vették célba és lőtték agyon Sirín Abu Aklát, az al-Dzsazíra ismert riporterét. Az amerikai hírtelevízió hosszú riportban szakértők segítségével elemezte a fotókat és videókat

Az amerikai bejelentésre reagálva Vaszel Abu Jusuf, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának tagja Izrael védelmezésével vádolta meg Washintont.

A Palesztin Hatóság időközben arra hivatkozva, hogy nem bízik meg bennük, elutasította azt az izraeli ajánlatot miszerint amerikai felügyelet mellett közös vizsgálatot folytassanak.

A palesztin tisztviselők időközben kijelentették, hogy tévedést követtek el azzal, hogy a golyót kivizsgálásra átadták egy amerikai biztonsági koordinátornak, aki viszont ezt egy izraeli kriminalisztikai csoportnak továbbította.

Izrael a kezdetekben ugyan a palesztin fegyvereseket okolta a riporter haláláért, azóta viszont elismerte, hogy egy IDF – katona „véletlenül” ölhette meg az újságírót. A katona ellen nem indítottak büntetőeljárást.

Az izraeli információszabadságról szóló törvény alapján közzétett és a Yesh Din, egy izraeli emberi jogi szervezet által elemzett katonai adatok szerint az izraeli katonáknak szinte teljes mértékben elnézik a palesztinok sérelmére elkövetett bűncselekményeket.