A Riporterek Határok Nélkül (RSF) újságírók érdekeit védő szervezet Slavko Ćuruvija, belgrádi újságíró meggyilkolásának évfordulója alkalmából Szerbia újonnan megválasztott tisztségviselői számára 10 olyan javaslatot fogalmazott meg, amelyek magukba foglalják a médiumok szabadságának aktív védelmét, a tájékozódáshoz való jogot, az újságírókat védelmező igazságügyi rendszer kialakítását és a médiumok függetlenségét előmozdító szabályozási keretet.

A nemzetközi újságírószervezet arra kéri az újonnan megválasztott szerbiai tisztségviselőjet, hogy válaszoljanak a történelmi kihívásra és határozottan támogassák a tájékoztatáshoz való jogot és a sajtószabadságot.

Eez a szervezet különösen elkötelezett a sajtószabadság, az újságírókat védő igazságszolgáltatás, valamint a média függetlenségét garantáló törvényi és szabályozási keretek kialakítására törekvő aktív politikai fellépés mellett.

Április 11-én volt Slavko Ćuruvija oknyomozó újságíró meggyilkolásának 23. évfordulója, az elkövetőket viszont a mai napig sem ítélték el. A négy vádlott -akik  közül az egyik szökésben van– elleni ítéletet hamarosan meghozza fellebbviteli bíróság. Slavko Ćuruvija esete jelképes a szerbiai újságírók elleni bűncselekmények büntetlenségét illetőleg és azokra a fenyegetésekre emlékeztet, amelyekkel a kollégai manapság is szembesülnek, és amelyek megelőzték a meggyilkolását: a vádakat, miszerint hazaárulók, a velük szemben folytatott rágalmazási kampányokat, az újságírók megfigyelését és az ellenük elkövetett támadásokat.

Sőt, akárcsak 1999-ben, a független médiának is manapság is fel kell vennie a versenyt a propagandát terjesztőkkel, s ez a helyzet az ukrajnai háborúról szóló tudósítások esetében is.

Amennyiben a politikusok elfogadják javaslatainkat, megerősítik Szerbia európai uniós tagságának kilátásait, ugyanakkor az európai projekt globális fenyegetésekkel szembeni ellenállóképességének fejlesztéséhez is hozzájárulnak.

Az április 3-án megtartott elnök- és parlamenti választás ebben a feszült légkörben kiváló alkalom lehet arra, hogy új életet leheljünk a megbízható és színvonalas újságírás védelmében megtett erőfeszítésekbe és ezért a hivatalos eredmények megerősítésének a pillanatáig a RSF közvitára bocsájtja ezt a 10 konkrét, szerbia szakértőkkel közösen elkészített, a politikával, igazságüggyel, és szabályozással kapcsolatos javaslatot, amit a későbbiekben a leendő köztársasági elnök, a parlament és a parlamenti képviselők alkalmaznának.

“”Az ukrajnai háború Szerbiát és Európa többi részét is arra emlékezteti, hogy biztonságunkra nézve mennyire is lényegesek a megbízható hírek és információk –Pavol Salaj, az RSF Európai Unióval és a balkáni országokkal foglalkozó osztályának vezetője, aki hozzáfűzte, hogy Slavko Ćuruvija meggyilkolását illetőleg, esete azon fenyegetéseknek és ezek elkövetői büntetlenségnek az emléke, amivel azok sze azoknak a fenyegetéseknek és büntetlenségnek az emléke, amellyel azok kénytelenek szembesülni, akik átvették újságírói professzionalizmusának és függetlenségének fáklyáját.”

Forrás: Cenzolovka.rs

Arra kérjük a szerbiai elnök- és parlamenti választásokon megválasztott tisztségviselőket, hogy válaszoljanak erre a történelmi kihívásra, és tegyenek határozott proaktív politikát az információhoz való jog és a sajtószabadság tekintetében, s Amennyiben a politikusok elfogadják javaslatainkat, megerősítik Szerbia európai uniós tagságának kilátásait, ugyanakkor az európai projekt globális fenyegetésekkel szembeni ellenállóképességének fejlesztéséhez is hozzájárulnak.

A RSF az újonnan megválasztott szerbiai tisztségviselőkhöz intézett 10 javaslata

A médiumok szabadságának és a tájékozódáshoz való jog erőteljes védelme

  1. Rendszeresen és nyilvánosan el kell ítélni a rágalmazási kísérleteket és a verbális támadásokat, különösen akkor amennyiben ezt politikusok és ezek pártjainak a tagjai követik el.
  2. Zérótoleranciát kell gyakorolni a médiumokat támadó politikusokkal szemben, beleértve ezeknek a fontos tisztségekről történő felfüggesztését, illetve lemondásra kell kényszeríteni őket.
  3. Válaszolni kel a médiumok által feltett összes kérdésre és eleget kell tenni a nyilvános információhoz való hozzáférési kérelmükre. Ezzel hozzájárulnak a pluralista, őszinte és kiegyensúlyozott médiajelentések elkészítéséhez.
  4. Javasolni kell egy, az állami információkhoz való hozzáférést kiszélesítő törvényt (az információszabadságról szóló törvény), és az újságírókat meg kell védeni a SLAPP, vagyis a közéleti szerepvállalás elleni stratégiai perektől

B Újságírókat védelmező igazságszolgáltatás

5. Az ügyészeknek kötelező érvényű utasításokat kell adni az újságírókkal szemben elkövetett erőszakos esetek kapcsán, ugyanakkor biztosítani kell-e ezen utasítások gyors és szabályos végrehajtását.

6.Megfelelő anyagi és human erőforrásokat kell biztosítani Slavko Ćuruvija, Radislava Dada Vujasinović és Milan Pantić újságírók ellen elkövetett gyilkosságokat kivizsgáló bizottság számára,

ahogyan az esetekre való fényderítés és az elkövetők bíróság elé történő állítása érdekében számukra korlátlan hozzáférést kell biztosítani az állami dokumentumokhoz.

7. Biztosítani kell, hogy az újságírógyilkoságok ügyében nyomozó bizottságok munkájának a gyümölcse jogi lépésekhez és vádemelésekhez vezessen.

C. Médiumok függetlenségét biztosító szabályozási keret

8. Biztosítani kell az Elektronikus Médiaszabályozó Hatóság (REM) pártatlan, hatékony tevékenységét.

  • Le kell csökkenteni a REM politikai szervek által kinevezett tagjainak az arányát.
  • A REM döntéseit átláthatóbbá kell tenni – a döntésinek elérhetőségét pedig növelnie kell, az üléseit pedig video közvetítésen keresztül nyilvánossá kell tenni
  • Ugyanakkor a médiaszabályzó hatóságot fel kell hatalmazni a médiasugárzók engedélyeinek a felfüggesztésére, és lehetővé kell tenni a nyílvános meghallgatásokat az REM felhatalmazásainak a kiszélesítéséről szóló javaslatban, hogy amennyiben szükséges szankcionálja a médiumokat.
  1. A REM jogszerűen ossza szét a médiumoknak szánt költségvetési összeget, egyben biztositsa azt, hogy az anyagi eszközöket odaítélő bírálóbizottság tagjainak megfelelő képesítésük legyen, illetve az anyagi eszközökből csak a Szerbiai Újságírók Kódexét tiszteletben tartó médiumok részesüljenek, illetve a Sajtótanács vegyen részt a döntéshozatali folyamatban, a médiumoknak egyben tiszteletben kell tartani a professzionális újságírás európai szabványait, amilyen az RSF által elindított Újságírói Bizalmi Kezdeményezés (Journalism Trust Initiative).

A bírálóbizottság döntéshozatali folyamatának átláthatónak kell lennie, különös tekintettel a kiválasztási kritériumokra, a bizottság döntéseit tartalmazó jelentéseket pedig rendszeresen közzé kell tenni.

  1. Az országos műsorszórási frekvenciákat átlátható módon, és bárminemű politikai befolyásolás nélkül odaítélni a Szerbiai Újságíró Kódexet tiszteletben tartó elektronikus médiumok számára.

Szerbia A RSF-World Media Freedom Index 2021-es listáján 180 jegyzett ország közül a 93. helyezést foglalja el.