A STA munkatársai szerint a szlovén kormány elégedetlen a hírügynökség szerkesztési politikájával és több mint kétszáz napja nem hajlandó fizetni az állam által igénybe vett szolgáltatásokért.

A szlovén politikusokhoz és az európai intézményekhez intézett felhívásukban a hírügynökségnél dolgozók azt állítják, hogy mindössze egyetlen-egy havi jövedelem kifizetésére elegendő pénzük van – közölte a HINA

A szlovén parlamentnek, a kormánynak és az államfőnök elküldött közlemény szerint már október elejére fizetésképtelen lehet a hírügynökség, s az itt dolgozók azt követelik az állami szervektől, hogy tegyenek már valamit.

A hírügynökség áldatlan helyzetéről a munkatársak Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság-, Charles Michelt az Európa Tanács- és David Sassolit, az Európai Parlament elnökét is tájékoztatták.

Az STA vezetői és újságírói már hónapok óta vitában állnak Janez Janša kormányával, aki elutasította, hogy kifizessen számukra 2 millió eurót, vagy pedig a kormány által a költségvetésből a közszolgálati tájékoztatásra elkülönített pénzösszegnek a felét. A hírügynökség ennek az összegnek a másik felét ugyanis gazdasági tevékenységével valósítja meg.

Időközben a hírügynökség a szükséges pénz egy részét donációkból gyűjtötte össze és annak ellenére, hogy a kilátástalanság miatt 15-en felmondtak, rendszeresen elvégezték a munkájukat.

A szlovén kormány ez év elejéig átutalta a szükséges összegetm Janez Janša viszont több alkalommal is „álhír” terjesztésével vádolta meg a nemzeti hírügynökséget, az itt dolgozók munkáját pedig „szégyenletesnek” nevezte és a saját tájékoztatási hivatalán keresztül a vezetőség leváltását követelte.

A STA ugyanakkor a közelmúltban elutasította a kormány új szerződéskötési javaslatát, aminek értelmében a kormány komolyabb ellenőrzés alatt tarthatja az állam által 1991-ben megalapított hírügynökséget.

A szlovén ellenzék és az újságíróegyesületek 2020, vagyis Janša hatalomra kerülése óta azt róják fel a miniszterelnöknek, hogy a 2022 tavaszán esedékes parlamenti választások előtt a saját pozíciója megszilárdításának az érdekében gyakorol nyomást a Szlovén Hírügynökségre és a nemzeti televíziós csatornára.