Az országos lefedettségű média propagandagépezetén és különböző bulvárlapokon keresztül „mindent irányító forrás  által kiadott tájékoztatásokon kívül a szerbiai lakosság többségének nincs lehetősége más jellegű információhoz jutni,– nyilatkozta  Igor Avžner média- és kommunikációs szakértő a FoNetnek adott interjújában, aki a hírügynökség 23-as csapda (Kvaka 23) című sorozatában nyilatkozva elmondta azt is, hogy a polgárok nem értesülnek arról, hogy mi is történik az országban, és nincsenek tisztában annak helyzetével sem belső, sem pedig nemzetközi szinten.

–A színpadon álló illuzionista álomgyárakat állít ellő – jegyezte meg Avžner és Zoran Sekulićtyal folytatott beszélgetésben kifejtette, hogy a választói számára ezek csodálatos álmok, míg mások számára a legrosszabb rémálom és rámutatott arra is, hogy hogy a közönségben elbűvölt alanyok vannak, de olyanok is, akik nem szeretik ezt a manipulátort és illuzionistát.

–Mindez az elmúlt 12 év médiahelyzetének a következménye – értékelte és abban pontosított, hogy az Szerb Haladó Párt és Aleksandar Vučić folyamatos kampányukban 3–4 téma kapcsán az „üzenődobozok” koncepcióját, amelyekről folyamatosan szó less a nyilvánosság előtt.

Ha vannak is olyan, az utóbbi időszakban egyre gyakrabban előforduló ügyek, amelyek nem felelnek meg a hatóságoknak, akkor a hatóságok azonnal más témákat vetnek fel. Ez legutóbb a szerbiai fegyvereket szállító ukrán teherszállító repülőgép szerencsétlensége esetében fordult elő, amikor is ezzel egyidőben a horvát hatóságok nem engedélyezték Vučić jasenováci látogatását – illusztrálta elméletét a médiaszakértő, aki szerint amennyiben nem zuhan le az ukrán gép, akkor a Jasenováci ügy sem robbant volna ki – nyilatkozta Igor Avžner aki egyben azt is megállapította, hogy a hatalmon lévőknek az összes helyzetre vannak tartalékváltozatai, amelyek közül a leghatékonyabbak azok, amelyek a legalacsonyabb szintű érzelmekre vannak ráhatással.

. (AP Photo/Giannis Papanikos)

Ez Avžner tolmácsolásában a nacionalizmus, a Bosznia és Hercegovinával, Koszovóval vagy pedig Horvátországgal szembeni megoldatlan gondok, vagyis mindig akkor emlegetnek “valamilyen külső ellenséget”, amkor belhonban olyasvalamik történnek, amiknek le kellene kötniük a lakosság figyelmét- jegyezte meg a kommunikációs és médiaszakértő.

Avžner említést tett a hazai fronton történő ellenséggyártásról is, amit legyakrabban akkor alkalmaznak, amikor egy külföldről érkező hír kedvezőtlen hatással bír a kormányra és ilyenkor nemcsak a témát cserélik le, hanem magát a terepet is.  Vagyis, amennyiben külföldön valami problematikus, akkor összenéznek és azt mondják, hogy alkossunk valami olyasmit is, ami nálunk problematikus, akár az ellenzék oldalán, akár pedig a mi sorainkban és “majd letartóztatunk valakit”.

És ez nem is manipuláció, hanem a gyufadobozok nagyon jó forgatása. mert ugye bármelyik gyufásdobozra is mutatunk rá, ezek egytől-egyig üresek – magyarázta és egyben arra mutatott rá, hogy a ahhoz, amit a szerb hatalom csinál, annak semmi köze a közérdekhez.

­­­­­­­­­­­­­­…………………………………………………

–Ezek egyszerűen olyan emberek, akiket óraként felhúznak. Ő szépen felhúzza őket. ők pedig azt teszik, amit ő mondott nekik. Teljesen lényegtelen, hogy Aleksandar Vulin vagy pedig Ana Brnabićr ez a személy, a nevük teljesen lényegtelen – összegezte Avžner, aki azzal magyarázza az egészet, hogy a hatalmon lévők a nyilvánossághoz szánt téma kiválasztásakor fókuszcsoportokon belüli felmérések eredményeit is figyelembe veszik és megjegyezte, hogy Vučić a kommunikációja során nagyon fegyelmezett és tiszteletben tartja ezeket a posztulátumokat.

De ez egyáltalán nem tekinthető újdonságnak, mert 2000 óta látogatnak hozzánk külföldi tanácsadók, akik különféle embereket képeztek ki, tanították a kampányolást. Tehát ez egy technológiai folyamat, amely szó szerint pontosan ugyanúgy működik mindenhol a világon – állítja Avžner.

Megjegyezte, hogy az ilyen körülmények között a polgárok gyakran a saját kárukra döntenek, és „lábon lövik magukat”, megjegyezte, hogy ez különösen a választások idején fordul elő.

Avžner meggyőződése szerint mindezt nem csak a Vučić PR-csapatát vezető emberek nagy sikerének tudható be, hanem az emberek funkcionális- és médiai írástudatlanságának is.

Ez pedig a média- és kommunikációs szakértő szerint nemcsak a jelenlegi hatalom tevékenységének a következménye hanem a korábbi demokratikus kormányok tevékenységének is, mivel az oktatási rendszert tudatosan és szisztematikusan rombolják le, pont azért, hogy olyan embereket szerezzenek maguknak, akiket könnyű manipulálni és könnyű őket irányítani.

Ugyanakkor Avžner elismeri, hogy az mostani és előző hatalomnak a közvéleménnyel való visszaélése kapcsán léteznek különbségek és a médiaszakértő szerint a jelenlegi médiaszínteret össze sem lehet hasonlítani a korábbival.

Egykoron ugyanis voltak olyan médiumok, akik igyekeztek tiszteségesen végezni a munkájukat és hogy egyaránt rámutassanak a hatalmon lévők, illetve az ellenzék hibáira is, manapság viszont mindössze két kábeltelevíziós csatorna maradt, amely mindkét oldalt objektívan mutatja be. Velük szemben az összes országos lefedettségű televíziós csatornák és a komolyabb hangot megütő újságok is elbulvárosodottak és ezek a médiumok a nép elbutítására törekednek, akik közül senki sem tudja elolvasni és funkcionálisan megérteni azt, amit elolvasott. Avžner megjegyezte, hogy ilyesmi korábban nem létezett.

A média- és kommunikációs szakértő szerint semmi változás nem fog történni az országos frekvenciák kiosztásának a során, mivel jelen pillanatban a hatalmon lévőknek egyáltalán nem felel meg az, hogy a médiaszíntéren más hangok is megjelenjenek.

Mégis a becslése szerint amennyiben Vučić betartja ígéretét és lemond a Szerb Haladó Párt elnöki tisztségéről a média struktúra és a tartalmak is nagy részben megváltoznak.

Amennyiben nem tartja be a szavát semmilyen esély nem lesz bármilyen másik hang hallatására, különösen azért mert a hatalmon lévő párton és pártokon belül különféle súrlódások vannak – jegyezte meg és hozzáfűzte, hogy egy hatalmas ökröt könnyű megölni, de amikor csak csontok maradnak utána, akkor az emberek heves harcba keverednek minden egyes csontért.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Avžner a hírkozmetika a figyelemelterelés, a félelem- és feszültségkeltés és ellenségképzés áradata elleni gyógyírt az oktatásban és a médiaműveltségre való nevelésben látja, amit már az általános iskolákban el kellene kezdeni, hogy az emberek megtanulják miképpen is lehet leellenőrizni az információkat, illetve, hogy megértsék ezeket, viszont tisztában van azzal is, hogy ez egy hosszadalmas folyamat. Ugyanakkor szerinte a közszolgálati médiumoknak átfogó és elfogulatlan tájékoztatásban kell részesíteni a polgárokat, a valóságshow-kat pedig megadóztatná, ahogyan az ezeket követő polgárokkal is meg fizettetne egy adott összeget és az innen származó bevételt azon gyermekek gyógyítására fordítaná. akik számára a kezelésükhöz szükséges összeget SMS üzeneteken keresztül gyűjtik be.