Az egykori Jugoszlávia területén legrégebb ideje működő független újságíróegyesület igazgatóbizottsága Ana Lalić Hegedišt húsz éves újságírói tapasztalattal rendelkező újságírót és szerkesztőt nevezte ki e tisztség elvégzésére – írja a Danas.rs.

Az újságíróegyesület igazgatóbizottsága a Nova újságírónőjének a kinevezését azzal indokolta, hogy Ana Lalić Hegediš nem ismer megalkuvást a nyilvánosság teljes körű és időben történő tájékoztatáshoz való jogának a megvédésében és rendkívül bátran szembeszáll azzal a nyomásgyakorlással és fenyegetésekkel, amelyeknek a professzionalizmusa miatt gyakran ki van téve.

Az újságírónő a szakmai fedhetetlenségéért, a kiválóságáért, az önzetlenségéért és a bátorságáért többek között a Deutsche Welle Szólásszabadság-díját és Katarina Preradović Alapítvány újságírói díját is kiérdemelte a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságírószervezet pedig a 2020-ban tudósítók hősének járó elismerést is neki ítélte oda.

Az NDNV új elnöke volt az egyetlen európai újságíró, akit letartóztattak a 2020-as koronavírus-járvány idején készített tudósításai miatt, ami ellen a Sajtószabadság Alapítvány is közleményben tiltakozott.

Az NDNV tegnap megrendezett közgyűlésén az igazgatóbizottság tagjai közé Jelena Tušup újságírónőt és projektmenedzsert, a Nova.rs portál fejlesztési igazgatóját, valamint Predrag Novkovićot, a Vajdasági Rádió-televízió ifjúsági- O rádiójának főszerkesztő-helyettesét is beválasztották az újságíróegyesület igazgatóbizottságába.

Az igazgatóbizottság elnökének Natalija Markót választották meg.