Több mint 60 civil szervezet és sajtóház – köztük az EUObserver is – aláírt egy kérelmet. amellyel az Európai Unió egész területére vonatkozó új jogszabályokat sürgetnek. A törvény megakadályozná, hogy a pénzzel és hatalommal rendelkezők rossz szándékú perek által hallgattassák el a kritikus hangvételű sajtót.

A nyilvánosság részvételével szembeni stratégiai perek (Strategic Lawsuit Against Public Participation, SLAPP) néven ismert gyakorlat egyre növekszik Európában.

  • Horvátországban például több mint 1100 olyan, újságírók elleni kereset van a bíróságok előtt, amelyeket politikusok, közéleti személyiségek és vállalatok indítottak el.
  • A meggyilkolt Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságírónő családja továbbra is több mint 40, az újságírónő ellen indított posztumusz esettel küzd.
  • Franciaországban Vincent Bolloré milliárdos üzletember több mint 20 „Slappet” nyújtott be újságírók és civil szervezetek ellen, akik az afrikai vállalkozását próbálták megvizsgálni.
  • Belgiumban, ahol az uniós intézmények és a világ legnagyobb nemzetközi kiadóvállalatai találhatók, a perek – köztük az EUobserver ellen indítottak is – elszaporodása miatt a biztosítótársaságok nem vállalják, hogy kollektív védelmet nyújtsanak az újságíró szakszervezetek tagjainak.

„Azok az ügyvédi irodák, amelyek azon tekintélyes egyének és szervezetek nevében működnek, akik el akarják kerülni a nyilvános ellenőrzést, célul tűzték ki az anyagi és pszichológiai erőforrások kimerítését és a kritikus hangok megakadályozását” – közölték civil szervezetek és médiacsoportok december 1-jén.

„Az uniós szintű szabály, amely erős és következetes védelmet nyújtana az ilyen jellegű perek ellen, döntő lépés lehet ennek az erőszakos gyakorlatnak a megszüntetésében” – tették hozzá.

„Mivel a demokráciára és a jogállamiságra egyre nagyobb nyomás nehezedik, az ilyen perek elleni uniós irányelv megvédené a nyilvánosság őreit, akik segítik a hatalmon lévők elszámoltatását”

Az aláírók között vannak a sajtószabadságért küzdő legnagyobb csoportok, így a Bizottság az Újságírók Védelméért (Committee to Protect Journalists, CPJ), a Daphne Caruana Galizia Alapítvány és a Riporterek Határok Nélkül. Továbbá a Greenpeace, az Ilga-Europe, a Transparency International civil szervezetek, valamint a Guardian médiacsoport és a PEN nemzetközi írószövetség.

A felhívásukban jogi sablont terjesztettek elő, hogy miként kell kinéznie egy „SLAPP-ellenes” uniós jogszabálynak.

Megítélésük szerint az európai bíróságnak el kell utasítania a nyilvánvalóan rosszindulatú ügyeket, valamint pénzbírsággal sújtani azokat, akik a pénzükkel próbálnak erőszakot tenni. Ennek a törvénynek foglalkoznia kell még a politikai kommentárokkal, a szatírával, a rajzfilmekkel, a tiltakozásokra és a bojkottra való felhívásokkal is – áll a felhívásban.

A felhívás két nappal előzte meg az EU igazságügyi biztosának, Věra Jourovának az új „cselekvési tervre” vonatkozó bejelentését, amely az európai demokrácia védelmére született. A csütörtökön megjelenő terv várhatóan érinti a „SLAPP-okat” is, amelyeket egy uniós forrás az év elején készült tanulmányban az Európai Bizottság előtt lévő „forró témaként” említi azt.

Nem világos azonban, hogy Jourová ígér-e egy új EU-s „SLAPP-ellenes” törvényt. Abban az esetben, ha nem, akkor – Alan Riley brit jogi szakértő szerint – az egyik alternatíva az lenne, hogy a nyomásgyakorló csoportok első lépésként Belgiumot vagy a brüsszeli regionális hatóságokat célozzák meg.

Az EUobserver szerint „Brüsszel mint főváros jelentős számú sajtóorgánummal rendelkezik, amelyeknek hatékony védelemre van szükségük.”

Egy „SLAPP-ellenes” törvény, amely a szólásszabadságot védő amerikai alkotmánykiegészítésen alapul, egyfajta szigete lenne a sajtószabadságnak Európában.Egy olyan modell, amelyet a többi európai ország is követhetne – nyilatkozta Riley.