Vasárnap estig szólhatott a Klubrádió, éjfélkor saját maguk kellett, hogy lekapcsolják az FM-sugárzást. Orbán Viktor idézetével búcsúztak, a miniszterelnök Strasbourgban mondta még 2018-ban: „Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk”.

A Klubrádió 2010 óta folyamatosan veszítette el tizenkét vidéki frekvenciáját,  így az egykor országos sugárzású adó mára csak Budapesten volt hallható. Az ellenzékinek nevezhető független rádióval kapcsolatban 2020-ban döntött a Médiatanács, a Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultsága lejár 2021 februárjában, a 92,9 MHz-re pedig pályázatot írnak ki.

A rádióval kapcsolatban megpróbáltak minden jogi eszközt bevetni, különféle akadálypályákon kellett átugrálnia a szerkesztőségnek, hogy bizonyítsa, még olyan előírásoknak is meg tud felelni, amelyek már rég nem a rádiózásról szólnak. A múlt héten mégis jogerős ítélet született arról, hogy a Klubrádiónak hétvégén meg kell szűnnie.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság többszörös jogsértésre hivatkozott tavaly, és ott kötött bele a rádióba, hogy a zeneszolgáltatási tevékenységét boncolgatta. A heti adatszolgáltatással két alkalommal késett, amelyért 30 ezer Ft bírságot szabtak ki.  A büntetést be is fizették. A Fővárosi Törvényszék elutasította a Klubrádió keresetét múlt héten kedden arra hivatkozva, hogy nem adtak be fellebbezést.

A rádió munkatársai valóban nem a kormánynak kedvező sajtómunkások közül kerültek ki. Többségében azon idősebb generáció újságírói, akik még valóban újságírók, nem a „modellváltó” egyetemek padsoraiból kikerülő mikrofonállványok. Voltak és vannak köztük olyan, korábban külföldi tudósítók, akik már több állomáshelyet megjárva bizonyítottak, vannak köztük a kultúrával magas szinten foglalkozó szakújságírók és mindent összefogni tudó vezetők. Nem véletlenül fogalmazott úgy a szerkesztőség vezetője az utolsó napon, hogy a Klubrádió hallgatásához kellett némi intelligencia. Az már csak hab a tortán, hogy a közmédiával ellentétben itt nem volt felvételi követelmény a beszédhiba.

A Klubrádió az interneten folytatja tovább, azt a lehetőséget még nem szedték el tőlük. Nincsenek illúzióink, hogy a netes Klubrádió mellett mennyire tartanak ki a hallgatók, csak bizakodni lehet, hogy nem fog nagyon lecsökkenni a számuk. A YouTube-on is indítottak csatornát, de az csak az országhatáron belül tud működni.

(Szappanos Veronika, Szabad Magyar Szó)

[Címképünk: Hány percünk maradt? A Klubrádió stúdiójában (Fotó: Klubrádió)]