Miután a szerbiai sajtótermékeknek a Szerb Kormány sajtószolgálatának ez elektronikus levélcíméről kiküldték a Rio Tinto közleményét –amiben a vállalat aggodalmának adott hangot a kormány képviselőinek azon kijelentései miatt, ami szerint lehetséges, hogy visszavonják a bányásztársaság Jadar projektumának területrendezési tervét – nemsokra rá  a sajtószolgálat elnézést kért a bizarr tévedés elkövetéséért.

A Szerb kormány sajtószolgálata azt állítja, hogy tévedésből a Represent ügynökség közleményét továbbították a médiumoknak.

“Tekintettel arra, hogy nem a Szerb kormány közleményéről van szó, hanem egy ügynökséggé, ahonnan a sajtószolgálatunk is kapja a tájékoztatásokat, a nem szándékosan elkövetett tévedésünk miatt kérjük vegyék figyelembe az elnézéskérésünket” – áll a sajtószolgálat e-mailjében.

Emlékeztetőül, a Rio Tinto közleményében aggodalmának adott hangot a kormány képviselőinek azon kijelentései miatt, ami szerint lehetséges, hogy visszavonják a bányásztársaság Jadar projektumának területrendezési tervét.

“”Elkötelezettek vagyunk a projektum fejlesztése iránt, összhangban minden szerb és nemzetközi szabályozással, és figyelembe vesszük a nyilvánosság által kifejezett környezetvédelmi aggályokat. Úgy gondoljuk, hogy a Szerb kormány által, a projektum kapcsán meghozott összes döntésének a tényeken alapuló megbeszélés és párbeszéd kell, hogy legyen az alapja.” – áll a közleményben, amit a sajtószolgálat szerint tévedésből továbbítottak.

Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnöke egyébként a mai napra hívta össze Szerbia Kormányának az ülését, amelyen a Rio Tinto  Jadar völgyében kiépítendő lítiumbányáról lesz szó, s ami után Brnabić a nyílvánosság előtt is beszédet mond. Szerbia miniszterelnöke várhatóan sajtótájékozatón jelenti be a végső döntést a Rio Tintonak és a bányásztársaság szerbiai projektumának a sorsát illetőleg.