A kutatók nyilvánosan felszólították a Nature folyóirat szerkesztőit és újságíróit, hogy vonjanak vissza egy cikket, mert félrevezető és rasszizmusra hajlamosítható lehet. A kutatók egyre óvatosabbak, mert rasszista indíttatású támadásoknál az elkövetők már nem egyszer hivatkoztak genetikai vizsgálatok eredményeire – hamisan persze – írja az Index.hu

A rangos folyóiratban egy hete jelent meg egy ábra, amely néhány tudós szerint aggodalomra adhat okot. Ewan Birney, a cambridgeshire-i Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium főigazgató-helyettese rámutatott arra a problémára, hogy esetleg a laikusok egyes cikkek adatait félreérthetik, és így azt gondolhatják, hogy a rassz és az etnikai hovatartozás szorosan összefügg a genetikával, amiből aztán messzemenő következtetéseket vonnak le. A rassz és az etnikum fogalma nem feltétlenül csak a genetika témaköréhez tartozik.

Az All of Us Research Program egy olyan tanulmány, amely azért jött lére, hogy felgyorsítsák az orvosbiológiai kutatásokat és ezáltal javítsák az emberi orvoslást. Ehhez legalább egymillió ember genomját vizsgálják az Egyesült Államokban.

Alexander Bick, a Tennessee állambeli Nashville-i Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának orvosa és genetikusa, társszerzője volt annak a cikknek, amiben az ominózus, vitákat kiváltó ábra szerepel. Ő úgy nyilatkozott, az adatok mintái összhangban vannak más hasonló tanulmányok eredményeivel, bár sajnálatát fejezte ki, ha esetlegesen az eredményeket rasszista céllal félreértelmeznék.

Az All of Us célja, hogy leküzdje a genetikai kutatásban tapasztalható egyenlőtlenségeket úgy, hogy 2026 végéig részletes genomikai és egészségügyi profilokat állít össze egymillió főről, amelyek hűen reprezentálják az Egyesült Államok sokszínű etnikai csoportjait.

Jonathan Pritchard, a kaliforniai Stanford Egyetem populációgenetikusa a publikáció után néhány órával az X közösségimédia-platformon osztotta meg aggodalmát az ábrával kapcsolatban, amely az első 250 000 genom változatosságát hivatott bemutatni. A diagramot egy algoritmussal hozták létre, amely a résztvevő személyek közötti genetikai különbségeket egyszerűsíti le nagy mértékben, és mutatja be egy egyszerű koordináta-rendszerben.

Az ábrán egy pont elméletileg egy embert jelöl, és ha kevesebb genetikai különbség van két ember között, akkor az őket jelölő pontok is közelebb esnek egymáshoz az ábrán. Az ábrán olyan csoportokat jelölnek különböző szintű pontokkal, mint az ázsiai, európai, közel-keleti és afrikai származású amerikaiak. Ezek a besorolásokat maguk a résztvevők adták meg, és az ábrán igen sok pont van, ahol nincs információ a résztvevő származásáról. Az algoritmus azonban eltúlozhatja az egyes csoportok sajátosságait, és nem tudja megfelelően ábrázolni a keveredésüket.

A diagram színes foltjai félreértelmezhetők, mert arra engednek következtetni, hogy a faji vagy etnikai csoportok különálló genetikai kategóriák, és hogy az azonos csoportba tartozó egyedek genetikailag hasonlóak. De Alexander Brick szerint a rassz és az etnikai hovatartozás olyan társadalmi konstrukciók, amelyeknek nincs genetikai alapjuk.

A genetikusoknak vigyázni kell, hogy elemzéseik milyen hatást váltanak ki a társadalomból. 2022-ben Buffalóban egy 18 éves férfi 10 színes bőrűt gyilkolt meg egy élelmiszerboltban és tettét egy 180 oldalas kiáltvánnyal igazolta, amelyben több genetikai kutatásokból származó idézet és adat volt – írja a magyarországi hírportál.