A Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd politikusai közös közleményükben felháborítónak nevezik a Fidesz eljárását, kiegyensúlyozott médiaviszonyokat és tiszta választást követelnek, valamint bejelentik, hogy nem vesznek részt a továbbiakban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság munkájában.

Kiegyensúlyozott médiaviszonyokat és tiszta választást követel közös, a Media1-hez is eljuttatott hétfő délelőtti közleményében Brenner Koloman (Jobbik), a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság ellenzéki alelnöke, Gurmai Zita (MSZP), Keresztes László Lóránt (LMP) és Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd).

A közleményt azért adták ki, mivel úgy vélik, Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és egyben az NMHH Médiatanács elnökének a múlt heti lemondása és utódjának azonnali megválasztása antidemokratikus és aggályos lépés.

Emlékeztetnek közleményükben arra, hogy Karas kinevezése 2022 szeptemberben, azaz csak a jövő tavaszi országgyűlési választás után járt volna le. Az ellenzéki politikusok szerint egyértelmű, hogy Karas lemondásának egyértelmű célja, hogy még a jelenlegi fideszes kétharmad válassza meg ismét 9 évre az utódját.

Múlt héten pénteken derült ki, hogy Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács elnöke három nappal azután, hogy a keddi Internet Hungary konferencia nyitóelőadójaként még méltatta saját és hatósága tevékenységét, beadta a lemondását Áder János köztársasági elnöknél. Kiderült az is, hogy Karas, akinek nevéhez több visszaélésgyanús rádiós pályázat, NAIH-elmarasztalások és több rádió frekvenciájának elnémítása (Class FM, Music FM, Civil Rádió, Klubrádió) is fűződik, az Állami Számvevőszék alelnökeként folytatja karrierjét ezután. Karas utódjaként Koltay Andrást, az NMHH Médiatanácsának volt, 2019-ben leköszönt tagját emlegetik, aki egyébként jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora.

Karas lemondására a médiapiac számított már. Éppen egy évvel ezelőtt mi is beszámoltunk arról, hogy Karas várhatóan idő előtt távozik majd az NMHH éléről, még a választások előtt beadja a lemondását, hogy így további kilenc évre gyakorolhasson jelentős befolyást egy Fidesz által megválasztott személy a médiapiacra.