Stevan Bakić Szabadka polgármestere annak ellenére, hogy a tavalyi médiapályázaton számára odaítélt pénzeszközöket olyan vállalatok, illetve szervezetek képviselői számára továbbította, akik összeköthetőek ezekkel médiapályázatokkal, az idén is 2 és fél millió dinárt fizet ki Milan Švelj cservenkai operatőr zombori cége, a Video kreativa tim által, az idei médiapályázaton, a Kultúrával Szabadkáért elnevezésű projektjéért írja a Subotičke.rs hírportál, amely szerint az általuk megkérdezett szabadkai polgárok semmit sem hallottak Švelj tavalyi, állítólag a Szabadkai Televízión bemutatott médiatartalmairól.

Az ezt igazoló médiatartalmakat a projektum igazolásához sem mellékelték, ahogyan sem Švelj illetve Vladan Stefanović, a televizió tulajdonosa sem küldte el a Subotičke szerkesztőségének a kérésére ezeket a 2021-es évben 55000 eurót érő műsorokat.

Sőt Švelj által tavaly benyújtott pályamunkájában az is meg lett említve, hogy a szabadkaiak 320 ezer dinárt különítettek el sminkelési és jelmezbeszerzési költségekre.

Az idei pályázaton Vladan Stefanović VTV d.o.o. cége nyerte el a legnagyobb összeget (4 és fél millió dinár), őt követi a Szabadkai Rádió (2 millió dinár), a V Production (2 millió dinár), a Dani magazin (3 millió 600 ezer dinár), míg a Subotičke.rs szerkesztőségének 100 ezer dinárt ítéltek oda. A Subotica.com 2, 2 millió dinárt, a Nove Subotičke Novine 2 millió dinárt, a Yu Eco médiaház 6 millió 620 ezer dinárt, Goran Polovina operatőr pedig 1 millió dinárt kapott.

A médiumoknak pénzeket odaítélő bizottság idei tagja a Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS) keretében működő, Vajdasági Újságírók Egyesületének (ennek semmi köze sincs az ugyanezen a néven futó újságírószervezettel) a javaslatára Violeta Jovanov Peštanac volt, Marko Ivanić, akit „független médiaszakértőként” neveztek meg és Kabók Erika, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete javaslatára.

Ivanićet Szabadkán független médiaszakértőként nevezték meg, annak ellenére, hogy a médiabizottságokban gyakran a ComNet szervezet képviselőjeként is feltüntették, amit Vladan Stefanovićtyel, a Szabadkai Televízió tulajdonosával hoznak kapcsolatba, akinek négy vállalata, más szervezetekkel karöltve a szerbiai médiapályázatok legnagyobb nyertesei közé tartoznak. Ugyanez a helyzet Violeta Jovanov Peštanaccal, aki az eddigi médiabizottságokban úgyszintén a ComNet képviselőjeként volt feltüntetve.

A Subotičke.rs szerkesztősége az elmúlt hónapokban több alkalommal igyekezett rámutatni arra, hogy a ComNethez hasonló egyesületek képviselői a médiabizottságokban döntenek és a polgárok pénzét osztják szét azoknak a médiumoknak, amelyek tagjai ennek a szervezetnek.

A ComNet honlapján feltüntettek szerint ez a szervezet többek között a tagszervezetek közös projektjein, közös műsorain és a médiapiacon egymással karöltve fellépve fejti ki a tevékenységét.