Váratlan fordulat történt a lengyel magán rádió- és tévécsatornák regisztrálásáról döntő országos rádió- és televíziótanács (KRRiT) tegnap este megrendezett összejövetelén, amikor is a tanács tagjai szavazattöbbséggel a TVN24 hírtelevízió működési engedélyét megszavazta.

KRRiT négy tagja a hírtévé működési engedélyének meghosszabbítása mellett szavazott, míg az ötödik tanácstag ellenszavazatot adott le – közölte szerda este a testület szóvivője, Teresa Brykczynska.

Az MTI beszámolója szerint a döntést az eddigi működési engedély lejárata előtt négy nappal hozták meg, több korábbi eredménytelen szavazást követően.

A szavazás előtt a testület még határozatot fogadott el az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli cégek működésének elveiről. A dokumentumra a testület szóvivője szerint a jelenlegi médiatörvény „értelmezési nehézségei miatt” volt szükség a TVN24-ről szóló döntés elfogadásához. A nehézségeket a szóvivő szerint a csatorna tulajdonosi viszonyai okozták. Brykczynska egyúttal hangsúlyozta: a KRRiT határozatának semmi köze nincs a médiatörvény módosítási tervezetéhez.

a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szóló tervezetet a lengyel alsóház augusztusban szavazta meg, s ezt követőleg tiltakozáshullám vette kezdetét az ország területén. A tervezet értelmében ugyanis az EGT országaiban bejegyzett cégek csak akkor kaphatnának médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha az EGT-n kívüli jogi személyeknek részesedése ezekben nem halad meg 49 százalékot. Ezt többen a TVN24 ellen irányuló lépésként értelmezték.

A csatorna tényleges tulajdonosa az amerikai Discovery tévétársaság, bár a hírtévét formálisan a Polish Television Holding BV nevű cég felügyeli, mely Hollandiában, az amszterdami Schiphol repülőtér területén – vagyis egy virtuális címen – van bejegyezve. A csatorna egyébként szerzett holland működési engedélyt is arra az esetre, ha nem hosszabbítanák meg az engedélyüket.

A médiatörvény módosítását szeptember elején az ellenzéki többségű lengyel szenátus elutasította, most újbóli alsóházi megvitatásra vár.

A KRRiT döntését a lengyel külügyminiszter-helyettes, Szymon Szynkowski vel Sek úgy kommentálta: a működési engedélyt meghosszabbították, mert a TVN „nem tehet arról, hogy a médiatörvény hézagos”. A KRRiT egyúttal „világosan jelezte, hogy pontosítani kell a jelenlegi jogi helyzeten” – emelte ki a diplomata, hangsúlyozva: a törvényhozói folyamat nem irányul a TVN ellen, hanem általános érvényű jogszabályról van szó.