Idegen ügynöknek minősítették az orosz hatóságok pénteken az oroszországi híreket angol nyelven író The Moscow Timest – közölte a lap az olvasóival.

Az orosz hatóságok azzal vádolta meg a The Moscow Timest, hogy úgymond „pontatlan információkat közölt az állami hatóságok döntéseiről és politikájáról” és „negatív képet festett a hatóságokról”.

Az ilyen minősítést kapott szervezetek szigorú adminisztratív kényszerintézkedésekkel néznek szembe, illetve a közösségi médiában és minden írásuknál fel kell tüntetniük, hogy ők külföldi ügynökök. Az orosz hírportál munkatársainak a jó része már az ukrajnai háború kitörése után elhagyta az országot, de így is meglepő, hogy ilyen sokáig húzták a külföldi ügynökké minősítést az orosz hatóságok, amelyek tulajdonképpen bárkit megcímkézhetnek így, aki tájékoztat az ország valódi helyzetéről, vagy mondjuk nem különleges katonai műveletnek nevezi az Ukrajna elleni inváziót.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága korábban kimondta, hogy az idegen ügynök törvény jogsértő, de Oroszországban ennek ellenére továbbra is alkalmazzák a Vlagyimir Putyin számára nem tetsző médiumok ellen.