Az Európai Parlament kedden 448 igennel és 102 nemmel megszavazta az Európai Bizottság által előterjesztett, a tömegtájékoztatás szabadságáról, illetve a belső piaci médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról rendelkező jogszabályjavaslat elfogadását.

A fideszes EP-parlamenti képviselők törvény elfogadása ellen szavaztak, A KDNP-s Hölvényi György – 74 másik képviselővel együtt – tartózkodott. Egy-egy fideszes, DK-s és momentumos képviselő nem szavazott, a többi magyar igent mondott a médiaszabadságáról szóló uniós jogszabályra – írja a Media1.

Az EP strasbourgi plenáris ülésén Vera Jourová, átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos az új törvényről szóló vitában elmondta, az Európai Bizottság javaslata alapján első ízben fektetik le jogszabályban, hogy az államok ne folyhassanak bele a szerkesztőségi döntésekbe, hogy az újságírókat ne lehessen megfenyegetni, valamint, hogy egyetlen médium se válhasson egy kormány kizárólagos információs csatornájává.

Az uniós biztos szerint a jogszabály a médiumokat is arra ösztönzi majd, hogy az összeférhetetlenségeket hozzák nyilvánosságra és tegyenek lépéseket saját függetlenségükért. Vera Jourová szerint a jogszabály célja, új keretek megteremtése a média számára, hogy az az európai demokrácia erős pillérévé váljon.

–A média nem lehet csupán üzlet a belső piacon. A média demokráciára gyakorolt szerepe ennél sokkal fontosabb” – fogalmazott Vera Jourová, aki hozzátette azt is, hogy a nemzeti médiaszabályozók szerepét is erősíteni próbálják majd a médiaszolgáltatásokat felügyelő uniós testület létrehozásával.

A vitában felszólalt Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője is, aki azt hangoztatta, európai szintű szabályozásra van szükség, hogy egyenlő előírások vonatkozzanak minden médiapiaci szereplőre. Arról is beszélt, hogy Magyarországon mára a média nagy része egy kézbe került.

–Magyarországon 400 helyi újságot vontak össze egyetlen óriás-konglomerátumba, amit az adófizetők pénzével tömnek ki és az egészet Mészáros Lőrinc irányítja. Továbbá a hirdetési bevételeinek 75 százalékát állami hirdetések teszik ki” – mondta Cseh Katalin, aki üdvözölte az Unió új médiaszabályozási törvényét, amely 15%-os felső határt szab a médiumoknál az állami hirdetésekre vonatkozóan.

A Fidesz már a törvény szövegét előkészítő parlamenti szakbizottság szavazásán is ellenezte a tervezetet. Bocskor Andrea, a nagyobbik kormánypárt EP-képviselője akkor úgy fogalmazott, hogy az új uniós jogszabály valójában ismét egy Soros Györgyhöz köthető beavatkozási kísérlet a tagállamok szuverenitásába.