A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) az internetes oldalán tette közzé, hogy tagja lett az Európai Újságírók Szövetségének (EFJ / European Federation of Journalists).

Mint írják, „összenő, ami összetartozik” – arra utalnak ezzel, hogy a MÚOSZ visszatért az európai újságírók nagy családjába, ahonnan korábban anyagi okokból maradt ki.

„Szövetségünk működésében az európai alapértékeket követi. A demokrácia alapfeltételének tekintjük a sajtó szabadságát, a korlátozás nélküli tájékoztatást és tájékozódási jogot, a sokszínű média jelenlétét” – emelték ki.

A MÚOSZ honlapján azt írja: az Európai Unió nagykövetei idén januárban elfogadták a Tanács és az Európai Parlament által már jóváhagyott megállapodást, mely a médiaszabadságot kívánja garantálni az EU tagállamaiban. A 26 igen mellett egyedül a magyar képviselő mondott nemet. Mindez azt jelzi az újságírószervezet szerint, hogy nem lesz egyszerű itthon visszaállítani a valódi közmédiát, a plurális tájékoztatást. Bár a jogszabály rendelkezései minden tagállamra nézve kötelezőek lesznek, a magyar kormányzati ellenállás azt sejteti, nem lesz egyszerű az itthoni végrehajtás. Bizonyára lesznek „kreatív” megoldások, látszatintézkedések. Ezek leleplezéséhez, az európai törvény hatékony működéséhez jól jön majd az európai újságírók közösségének segítsége