Robbanóanyag birtoklása és szállítása miatt 6 év börtönbüntetésre ítélték Vlagyiszlav Jeszipenkót, a helyi Szabad Európa szabadúszó tudósítóját az Oroszország által annektált Krím félszigeten – számolt be a Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) magyar portálja. Az ítéletet szerdán hirdette ki a szimferopoli bíróság. A vád ennél is súlyosabb, 11 évnyi szabadságvesztés kiszabását kérte.

Jeszipenko a vallomásában úgy fogalmazott, a hatóságok célja azoknak az újságíróknak a hiteltelenítése, akik a valós helyzetet próbálják bemutatni a jogilag Ukrajnához tartozó, azonban törvénytelenül bekebelezett Krím félszigeten.

Mint ahogyan a Sajtószabadság Alapítvány is beszámolt róla , az újságírót tavaly március óta tartják őrizetben. A Szabad Európa szabadúszó tudósítója – akit korábban árammal is kínoztak –  2021 októberében Joe Biden amerikai elnökhöz fordult segítségért.

Az orosz-ukrán kettős állampolgárságú újságírót az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal gyanúsítja, hogy információkat gyűjtött az ukrán hírszerzésnek.

Ljudmila Deniszova ukrán ombudsman tiltakozását fejezte ki a Telegramon a törvényszék döntésével kapcsolatban – szerinte koholt vádakról, egy politikailag motivált eljárásról van szó, és az újságíró azonnali szabadon bocsátását sürgette.

Jamie Fly, az RFE/RL elnöke szerint Jeszipenkót ok nélkül vették őrizetbe, brutálisan megkínozták, hogy egy, a tévének szánt „vallomást” csikarjanak ki belőle, majd nyolc hónapon keresztül egyfajta áltárgyalásnak vetették alá.

Fly az újságíró szabadon bocsátását sürgette, ahogyan korábban a Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) és a Riporterek Határok Nélkül (RSF) is.