A befolyásos amerikai lap szerint a mesterséges intelligencia, az újság tartalmainak az adatbázisába való felhasználásával jogsértően válik a versenytársukká.

A The New York Times megtiltotta a cikkeinek és fotóinak felhasználását a ChatGPT képzéséhez, és a mesterségesintelligencia-eszközt működtető OpenAI beperlésére készül – adta hírül a A National Public Radio (NPR), az Egyesült Államok legnépszerűbb közszolgálati rádióállomása.

Az NPR tudósítása szerint amennyiben a rangos amerikai napilap sikeresen bebizonyítja, hogy az OpenAI lemásolta a tartalmát akkor a Szövetségi Bíróság elrendelheti a ChatGPT adathalmazának teljes újjáépítését és korlátozhatja az OpenAI képzési modelljeit, hogy azok kizárólag engedélyezett adatokat

E mellett minden jogsértő tartalomért a céget akár 150 ezer dolláros bírsággal is sújthatják arról nem is beszélve, hogy egy ilyen per más jogtulajdonosok részéről is hasonló keresetek lavináját indíthatja el.

Az NPR névtelen forrásaira hivatkozva azt írja, hogy az OpenAI kifejezte fizetési szándékát a The New York Times tartalmaiért, és a két cég hetek óta tárgyalásokat folytatott egymással egy licencszerződés megkötéséről, azonban a jelek szerint nem sikerült megegyezniük és az újság ezért most jogi lépéseket fontolgat.

A NYT-t egyébként nem az írásainak a lemásolása aggasztja, hanem az, hogy a ChatGPT az újság tartalmának a felhasználásával, pontosabban a lap munkatársainak eredeti tudósításain és írásain alapuló anyagok létrehozásával a versenytársává válhat a hírszolgáltatási piacon.

A múlt hónapban egyébként az Associated Press (AP) lett az egyik első hírügynökség, amely licencszerződést kötött az OpenAI-val, de a megállapodás feltételeit nem hozták nyilvánosságra. A héten az AP bejelentette, hogy a  mesterséges intelligencia (MI) szerkesztőségekben való használatára vonatkozó szabványok kidolgozásában csatlakozott más hírszolgáltókhoz. ugyanakkor azt elismerték, hogy sok „hírszervezetet aggasztja az, hogy az MI – vállalatok engedély, vagy pedig fizetés nélkül használják fel az anyagaikat.

Magyarországon egyébként a Magyar Lapkiadók Egyesülete is ajánlást intézett a lapkiadókhoz, hogy tiltsák meg a tartalmaik felhasználását, és azt is részletesen leírták, hogy a magyarországi lapok miképpen tehetik meg ezt – közli a Media1.hu