Vlagyiszlav Jeszipenkót, a Szabad Európa Rádió ( RFE) szabadúszó tudósítóját március óta tartják őrizetben az Oroszország által annektált Krím félszigeten. Joe Biden amerikai elnökhöz címzett levelét felesége, Katerina Jeszipenko olvasta fel először nyilvánosan Ukrajna washingtoni nagykövetségén, csütörtökön – írja a Szabad Európa magyarországi hírportálja.

„Nincs súlyosabb pokol annál, mint bezárva lenni e négy fal közé napról napra, hónapról hónapra, immár fél éve. Úgy, hogy csak parancsra engednek ki a friss levegőre néhány lélegzetvételre, aztán vissza kell térned a celládba, tehetetlenül” – írta, mielőtt felszólította Bident és az amerikai törvényhozást, hogy küldjenek „világos jelzést” Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, miszerint „Amerika Ukrajna mellett áll, és azt követeli, hogy a megszálló hatalom hagyjon fel az emberi jogok megsértésével a Krímen, és engedjen szabadon minden politikai foglyot”.

Az újságíró részletezte, hogyan „rabolták el” az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei, illetve szemléletesen leírta elektrosokkos kínzását, amelytől „felforrt” az agya, és amelynek során úgy érezte, hogy a szíve ki fog robbanni a mellkasából.

A kínzással azt akarták elérni, mondjon le az ügyvédi képviselet jogáról és tegyen beismerő vallomást. Jeszipenko korábban a bíróság előtt arról számolt be, hogy két napon keresztül kínozták őrizetbe vételét követően, egészen addig, amíg át nem szállították egy szimferopoli büntetés-végrehajtási központba – erről a Szabad Európa összefoglalót is készített korábban:

Jeszipenko szót emelt két, 2019-ben 14 évre elítélt ukrán férfi mellett is, akiket szabotázsakcióval vádoltak.