Egy ideje nincs olyan hét, amikor a szerbiai hatalom nem támadná valamiért az United Media cégcsoportot, amely keretei között többek között az N1 független hír-, a Nova S kereskedelmi televízós csatorna, a Nova.rs hírportál is működik. Az ex-yu térség legnagyobb előfizetéses kábeltelevíziós hálózata legutóbb a Southampton labdarúgóklubnak Dragan Šolak általi megvásárlását követően került ismét egyes kormánypárti tisztségviselők, illetve bulvárlapok célkeresztjébe.

A cégcsoport elleni támadások kapcsán közzétett közleményében az United Group mindenekelőtt azt emelte ki, hogy a cégcsoport az elmúlt két évben 100 millió eurót fizetett be különböző adókat törlesztve és egyik legnagyobb feltöltője Szerbia költségvetésének, s ezért is kellemetlenül meglepődtek a végrehajtó- és a törvényhozó hatalom egyes képviselőinek a reakcióján, akik a Southampton labdarúgó megvásárlását kommentálva számos igazságtalan dolgot tettek közzé a cégcsoport gazdálkodása kapcsán, amelyik egyben az egyik legnagyobb befektető az ország területén.

Az Ana Brnabić miniszterelnök által vezetett kormány ugyanis, amint az United cégcsoport alapítója átvette a Premier League-ben, vagyis az angol első osztályú labdarúgó bajnokságban játszó klub 80 százalékos tulajdonjogát, szégyenteljes kampányt indított a klub és a tulajdonosa ellen, amely során az általuk terjesztett számos pontatlan információval megtévesztették a nyilvánosságot.

„A Szerb Haladó Párt tisztségviselői az országos frekvenciával rendelkező televíziós csatornákon és a bulvárlapokon keresztül ki tudja hányadszor azt állítják, hogy az United Media égisze alatt működő televíziós csatornák nem tartják tiszteletben Szerbia törvényeit és nem fizetik az adót. Márpedig az igazság, amellyel egy évtizedes hatalmon levés után nagyon is tisztában vannak, az nem ezt bizonyítja. Az United Group-nak Szerbiában 2.750 alkalmazottja van, akik rendszeresen megkapják fizetésüket, ami után Szerbia törvényeivel összhangban elszámolják és a költségvetésbe be is fizetik a különböző adókat és hozzájárulásokat s csak az elmúlt  két évben mintegy 100 millió eurós összeg befizetésével járult hozzá Szerbia költségvetéséhez – hangsúlyozták ki az United Mediában, s hozzáfűzték azt is, hogy az ellenük zajló kampány úgyszintén arról tanúskodik, hogy a szerb hatalom csupán deklaratívan törekszik a külföldi befektetők megnyerésére, valójában viszont csak a számára politikailag alkalmasakat támogatja.

“At United Group tagjai az elmúlt tíz évben 850 millió eurót fektettek be Szerbiában, ami a céget a legnagyobb külföldi befektetők közé emeli. Ennek ellenére vállalataink folyamatosan célpontjai a szerb kormány támadásainak, amelyik minden létező módon igyekszik megállítani a szolgáltató fejlődését és a független médiumok befojtására törekszik – áll a közleményben.

“A hatalmon lévő establishment által tálalt információk nem felelnek meg az igazságnak, s az egyedüli céljuk csupán az, hogy diszkreditálják a médiumokat, hogy a nyilvánosság előtt olyan hangulatot keltsenek, hogy “ezek ellenségesek” és a polgárok érdekei ellen ügyködnek. Az idei, választási évben még inkább lényeges számukra a kérdéseket feltevő és a hatalom számára nem kívánatos dolgokról tudósító újságírók elhallgattatása – fűzték hozzá a közleményben, amely szerint, hogy felfogható legyen az United Group nagysága és gazdasági hatalma, tudni kell, hogy a szerbiai jelenlétük a globális tevékenységük értékének a tíz százalékát is kiteszi, aminek köszönhetően egyike a legnagyobb dél-kelet európai cégeknek, amely a legnagyobb globális befektetők bizalmát élvezi, s tevékenységének az eredményeit a Big4 soraiba tartozó  legnagyobb könyvvizsgáló, adó -és menedzsment tanácsadó cégek  (Deloitte, PricewaterhouseCoopers (PwC), KPMG, and Ernst & Young (EY)) is igazolják.

„Ahelyett, hogy a tevékenységünket firtatják, a hatalom képviselői igazán választ adhatnának arra, hogy a szerbiai polgárok pénzéből 600 millió eurót adományoztak a szerb Telekomnak, hogy megvásárolja a Premier League mérkőzéseinek a közvetítési jogát, amit többszörösen magasabb áron, mint amennyiért a legfejlettebb országok fizettek a közvetítésekért. És ha már a törvény megsértéséről beszélnek, hadd emlékeztessük őket, hogy az állam törvényes kötelezettsége, hogy kilépjen a médiumok tulajdonosi köréből és ne indítson el új televíziós csatornákat. Úgyszintén az államnak biztosítania kellene a médiumok szabadságát, ahogyan biztosítania kellene az összes külföldi befektető irányába az egyenrangú hozzáállást, ahelyett, hogy miközben legnagyobb befektetőket politikailag nem megfelelőként elűzi az országból, tudatosan szemet huny egyes alapvető emberi jogok megsértése felett – jegyezte meg közleménye végén az United Media.