Cenzúrával vádolja a Youtube-ot az orosz médiafigyelő Roskomnadzor. A szervezet azt követeli, hogy a Youtube állítson vissza két német nyelvű, letiltott csatornát, amelyek mögött orosz állami pénzek vannak. A videómegosztó azután függesztett fel két orosz oldalt, hogy felhasználói szabályait kiterjesztette a covidvakcinák mellett minden, már hatásos oltásra.

Márpedig az RT DE a himlő, a mumpsz és a rubeola elleni oltásokról is olyan álhíreket jelentetett meg, amelyek szerint ezek autizmus kialakulását segíthetik elő. Mikor az RT DE-t egy figyelmeztetés után egy hétre felfüggesztett a Youtube, a csatorna készítői létrehoztak egy másik csatornát, „Der Fehlende Part”, vagyis a hiányzó rész néven, és ide töltötték fel a tartalmaikat.

Erre a Youtube mindkét csatornát törölte, a Roskomnadzor viszont azt követeli azonnal állítsa vissza ezek elérhetőségét az oldal.

A hírt közlő BBC nem ír konkrét fenyegetésről, de korábbi esetekből kiindulva az oroszok most azzal vághatnak vissza, hogy internetszolgáltatóikkal lelassíttatják a Youtube elérését. Hasonlóra volt is példa a közelmúltban.

Márciusban a Twitter elérését korlátozták az oroszok, akkor szintén a Roskomnadzor jelezte, hogy nem ért egyet 3000 bejegyzés eltávolításával, amik a Twitter szerint tiltott tartalmakat jelenítettek meg.

Sőt, májusban a Youtube-ot is megfenyegették, amiért a cég állítása szerint „törvénytelen” tartalmakat akart eltávolítani a felületéről.

Nem csak az oroszok ellen lép fel határozottan a Youtube, amely az oroszoknak küldött válaszában hangsúlyozta, hogy felhasználói feltételei világosak: augusztusban a Sky News ausztrál csatornáját függesztették fel, mert az olyan videókat töltött fel az oldalra, amelyek tagadták a covid-19 létezését, emellett pedig akár egészségre veszélyes szereket is ajánlott a vírus elleni védekezésre.