Mint ahogyan tegnap hírül adtuk, a belarusz hatóságok nemcsak elérhetetlenné tették, hanem a főszerkesztőnél és a munkatársainál házkutatást is tartottak, de mint azóta kiderült őrizetbe is vették őket.

A Népszava írása szerint Marina Zolotova főszerkesztő mellett a független hirportál munkatársait is őrizetbe vették, összesen 13 újságírót, illetve szerkesztőségi munkatársat. A belarusz hatóság hivatalos indoklása szerint a portál vezetését és szerkesztőségét bizonyos adókedvezmények jogosulatlan igénybevételével vádolják.

Marina Zolotova, a tut.by főszerkesztője
Forrás : bpositivenow.com

A tut.by tavaly elhunyt alapítójának özvegye, Julia Csernyavszkaja a razzia hírére magas vérnyomással kórházba került. Biztos, ami biztos alapon, oda is elkísérte az adóhatóság embere.

A tut.by szerkesztőségének a tájékoztatása 2014 óta folyamatosan az aktuális belarusz hatalom szemét szúrta, s azóta zaklatták őket, s volt, hogy a szervereiket is lekapcsolták. 2018-ban a főszerkesztővel együtt tizennégy kollégáját tartóztatták le, akkor azzal az ürüggyel, hogy jogosulatlanul hozzáfértek a hivatalos hírügynökség híreihez.

A mostani őrizetbevételeken kívül rács mögött van még Ljubov Kasperovics. Őt múlt pénteken vették őrizetbe, amikor kilépett a bíróságról, ahol a tüntetéseken való részvételért előállított fiatalok peréről tudósított. Kollégáját, Katerina Boriszevics újságírót viszont éppen tegnap engedték ki, ő azért töltött fél évet a börtönben, mert a bíróság szerint „orvosi titkot sértett”, amikor megírta, hogy az egyik tüntetés után agyonvert Roman Bondarenko vérében nem volt nyoma alkoholnak.

A belarusz ellenzék száműzetésbe kényszerített vezetője a tut.by bezárása miatt felvette a kapcsolatot az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel. Szvetlana Tyihanovszkaja szerint a tut.by kivégzésével az általa „megszállónak” nevezett Lukasenko-rezsim végképp legyilkolta a nem kormányzati médiát. Tyihanovszkaja EU-s szankciókat követel, illetve a független sajtó európai támogatását és az újságírók védelmét. Lukasenko mellesleg hétfőn aláírta azt a törvényt, mely szerint a karhatalom ezentúl büntetlenül használhat lőfegyvert a demonstrálók ellen – írja a Népszava írása alapján a Média1.hu