Még el sem kezdte sugárzását Szerbia területén a „160 országban, 400 millió háztartásban” nézett Euronews televízió, a szerb hatalom tulajdonában lévő Telekommal való partnersége megkérdőjelezi mindazt, amit a hírcsatorna legalább is eddig alapelvnek tekintett.

Márpedig Európa egyik legmeghatározóbb televíziós hálózatának szerbiai megjelenése – ott, ahol a média pluralizmusa koránt sincs biztosítva – első olvasatra egyfajta ünneplésre adna okot. A Balkan Free Media Initative, a térség sajtószabadságáért küzdő nemzetközi szervezet szerint az igazság merőben más, mivel a hírcsatorna szerbiai partnere a szerb állam tulajdonában lévő Telekom Srbija, az ország legnagyobb telekommunikációs vállalata, amelyik az utóbbi időben Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök eszközeként arra törekszik, hogy még nagyobb ellenőrzés alá vonja a szerbiai médiát, és amely nemrég kísérletet tett az utolsó, még működő független hírtelevízió, az N1 elűzésére.

Forrás: Kurir

A kiszivárogtatott belső dokumentumok szerint a Telekom Srbija titkos hálózati szerződést kötött a Telenor CEE céggel, hogy lecsökkentse az SBB kábelszolgáltató piaci részesedését. Márpedig ez az a szolgáltató, amely az N1 műsorait is közvetíti különböző platformokon keresztül.

Az iratok szerint az egyezség célja az SBB megsemmisítése. A Telekom ez idáig nem is cáfolta az állitást. Az elmúlt években a Telekom Srbija piaci árat is hajlandó volt fizetni a Szerb Haladó Párttal szövetségben lévők tulajdonában lévő médiumokért, akik ezt a pénzt a kormányt bíráló sajtó felvásárlására használták fel, hogy azokat is a kormány ellenőrzése alá vonják. Többek között a Kurir bulvárlapot is, ami egyike a legolvasottabb szerb napilapoknak. Az Euronews kapcsolatai Szerbia mind inkább autokrata kormányával már most nyilvánvalóak. A hírcsatorna elindítása alkalmával szinte az összes médium Ana Brnabić miniszterelnököt idézte, aki úgy nyilatkozott, hogy az Euronews elindítása egyrészt nagyszerű alkalom arra, hogy Szerbiát megismertessük más országokkal, másrészt pedig úgyszintén kiváló alkalom a sajtó színvonalának emelésére.

„Ez Szerbia számára nagyobb médiapluralizmust jelent, tiszteletben tartva a legmagasabb szakmai normákat, elsősorban az objektivitást és az elfogulatlanságot, ugyanakkor kevesebb szenzációt és a hitelesebb, pontosabb és teljesebb információkat” – mondta.

Ezeket a szavakat az Euronews nagy valószínűséggel megkérdőjelezné, már amennyiben valójában elkötelezte volna magát az újságírói elvek és normák mellett.

A hírcsatorna esetében egyébként nem ez az első eset, amikor örömmel működik együtt a balkáni politikai színtér baljós figuráival.

Áprilisban az Euronews bejelentette, hogy hasonló tévécsatornát indít Bulgáriában is, együttműködve a bolgár TV Europával. A hír hallatára aláírásgyűjtést indítottak a bolgár televízió tulajdonosa, Dobrin Ivanev fegyverkereskedő ellen. A tiltakozók megemlítették, hogy Dobrin nagy összeget kapott egy off-shore társaságtól, amelynek köze volt ahhoz a hírhedt pénzmosási botrányhoz, amelyet Szergej Magnickij orosz ügyvéd leplezett le. Magnickij egy moszkvai börtönben halt meg, miután elutasította az orvosi kezelést. Ivanovot a tiltakozók Deljan Peevszki oligarcha és médiamágnás helyetteseként is számontartják, akit különböző korrupciós ügyekkel vádolnak és a bolgár hatóságok sajtószabadság elleni támadásainak a szervezője.

A belgrádi Danas napilap szerint az Euronews annak ellenére indítja el szerbiai adását, hogy a tájékoztatási törvény értelmében az állam és az állami tulajdonban lévő vállalatok kezében nem lehetnek médiumok. Márpedig az Euronews száz százalékban a Telekom Srbija állami cég tulajdona lett. Szakértők szerint ezzel a hatalom egy újabb platformon közvetítheti információit és demonstrálhatja az erejét. Ezzel szemben az Elektronikus Médiát Szabályozó Testület (REM) szerint minden a törvénnyel összhangban történt és semmi ok a beavatkozásra.

Az Euronews szerbiai indulásának hírére elsőként a Szabad Szerbia Parlamentje reagált, felszólítva a Telekomot, hogy az állami vagyon lelkiismeretlen tékozlása miatt számoljon el a nyilvánosság előtt.

Annak ellenére, hogy Michael Peters, az Euronews vezérigazgatója szerint csatornájuk „középen szeretne állni” – a Telekom is azt hangoztatta még februárban –, hogy az új tévé független lesz, a médiaszakértők viszont a tulajdonosi struktúra ismeretében kételkednek ebben. Božo Prelević ügyvéd és Szabad Szerbia Parlamentjének a tagja a Danasnak elmondta, hogy „a külföldiek jelenléte” még nem garantálja a minőséget. Ezt mi már megtapasztaltuk a Prva TV-n, a B92-n, vagyis az O2 televízión keresztül.

Božo Prelević, a Szabad Szerbia Közgyűlésének a tagja (Forrás: Wine Style

– Az alapitó nyilvánvalóan az állam, amelyik a fasizmus feletti győzelem napját Ljotić-indulókkal ünnepelte – utalt az alig néhány nappal ezelőtti botrányra (Dimitrije Ljotić szerb fasiszta politikus és ideológus, második világháborús kollaboráns volt), s az ünnepségre meghívott veterán partizánokat ezekkel a dalokkal szégyenitették meg. Nekik, meg a történelem-, illetve oklevélhamisítóknak kell egy euro- előtagú intézmény a politikával való foglalkozásuk motívumaként – mutatott rá Prelević, aki szerint az új televízió annyira lesz szabad, mint amennyire az újságirói és szerkesztői azok lesznek, a hatalom pedig úgy tekint az egészre, mint Aleksandar Šapićra: valami új, de mégis az övéké.

Slobodan Georgiev, a NewsMax Adria konzervatív amerikai hírtelevízió- és véleményoldal nyugat-balkáni mutációjának az igazgatója szerint a történet hátterében a médiaszíntér összes szegmensének a kisajátítása áll.

– Kevés nekik az öt országos televízió, s ezért még ötöt szeretnének maguknak, hogy megmutathassák, erősebbek és nagyobbak, mint az SBB. Az egész történetet üzletként prezentálják, de valójában a céljuk a United Media két tévécsatornájának (N1 és Nova S) eltaposása – nyilatkozta Georgiev.

Forrás: N1
Foto: Dinić/Nova S

Velük szemben Olivera Zekić, a REM elnöke szerint minden a törvényekkel összhangban történt.

– Az Euronews sugárzási engedélyét az Arena Channel Group Kft. szerezte meg, a Telekom pedig ennek a cégnek az alapítója. Ez összhangban van a tömegtájékoztatási törvény 46. szakaszával, amely szerint a terjesztő (jelen esetben a Telekom) egy vele kapcsolatban lévő jogi személyen keresztül végezhet kiadói, illetve médiaszolgáltatási tevékenységet – jegyezte meg Tepić.