A Szerbiával szomszédos ország nyilvánosságának egy része az Elektronikus Médiumok Ügynökségétől (AEM) azt követeli, hogy reagáljon a Szerb Radikális Párt (SRS) vezetőjének a cetinjeiekhez és a montenegrói néphez intézett rágalmazásaira, amiket a TV Happy stúdió vendégéként mondott ki.

Több montenegrói párt és szervezet szerint is a SRS elnökének a nyilatkozata kimeríti  a gyűlöletbeszéd, a nőgyűlölet, és soviniszta kirohanás vádját a megnevezett szerbiai televízió bojkottálását követelik, egyben Vojislav Šešeljnek és a televíziós csatornának a feljelentését is kilátásba helyezték.

Az AEM korábban bejelentette, hogy egyes, Montenegróval szembeni gyűlöletbeszédet sugárzó szerbiai televíziós csatornák betiltásáról azután dönt, miután megállapítják, hogy az utóbbi időszakban folytatták e problematikus, nemzetközi előírásokkal ellentétes tartalmak bemutatását.

A SRS elnöke a montenegrói kábeltelevíziós kínálatban is szereplő TV Happy reggeli műsorában azzal sértette meg a cetinjeieket, hogy az egyik pillanatban azt nyilatkozta, hogy a legtöbb cetinjeit a második világháború ideje alatt az olasz megszálló erők „csinálták”, mert elég sok cetinjei nő lefeküdt az olasz katonákkal, ezt követőleg pedig felnevelték a tőlük származó gyermekeket.

–Nem hallottam arról, hogy egyikük is emiatt megölte volna a gyermekét – jegyezte meg Šešelj, akinek a megjegyzését Milomir Marić, a reggeli műsor házigazdája azzal tovább fűzte, hogy “ezek szerint ezek a gyermekek féig olaszok, félig pedig montenegróiak”. Amire reagálva Šešelj megjegyezte, hogy „félig olasz, félig szerb gyermekek”

Milan Radović az AEM tanácsának az elnöke az eset kapcsán a szervezet ülésének az összehívását követelte, és azt javasolta, hogy a szerbiai Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület is reagáljon a televíziócsatorna műsorában elhangzott, Cetinje lakosságával szembeni gyűlöletbeszéd miatt.

–A gyűlöletbeszédnek nincs helye a médiaszínterünkön, a médiumoknak pedig tisztelniük kell a szabványokat – tette közzé Twitter oldalán Radović.

Šešelj nyilatkozatát a Montenegróban hatalmon és az ellenzékben lévő pártok is elitélték.

Montenegró Szociáldemokrata Pártjának a cetinjei bizottsága a város és lakossága szemben elkövetett sértegetés miatt feljelentést tesz Šešelj és TV Happy ellen – nyilatkozta Nikola Đurašković.

A hatalmon lévő URA Polgári Mozgalom felszólította az AEM-et, hogy a törvénnyel összhangban bírálja felül a TV Happy problematikus tartalmait és szankcionálja a televíziós csatornát, amely marginalizálódott és zavaros személyeken keresztül folyamatosan ontja magából a gyűlöletbeszédet és az intoleranciát.

–Az ilyen párbeszéd társadalmilag sohasem lesz elfogadva Montenegróban – tette közzé az URA

Branka Bošnjak a Montenegrói Képviselőház alelnöke és a Mozgalom a Változásokért (Pokret za Promjene – PzP) képviselőnője a lakosságot a TV Happy bojkottálására szólította fel.

Aleksandar Bogdanović, az ellenzékben lévő Szocialisták Demokrata Pártjának (DPS) főtitkára azt kérdezte, hogy a montenegrói hatalom végre cselekszik-e valamit a reality – nacionalistának a hozzá hűséges televíziókon Montenegróba folyamatosan áramló fasizmusával szemben, és megjegyezte azt is, hogy a hatóságoktól elvárja, hogy sürgősen betiltsa a sovinizmust és gyűlöletet népszerűsítő műsortartalmakat.

Ratko Božović szociológus az Analitika hírportálnak az eset kapcsán nyilatkozva azt mondta, hogy Šešeljnek a cetinjei nőket érintő sértegetése a szerb jobboldaliak montenegrói polgárokkal és magával Montenegróval szembeni általánosan elfogadott nézeteinek az összesége amire nem incidensként, hanem a szerb nép általános állapotaként kell tekinteni, amit „a bármivel szembeni szégyenteljes ellentmondásként, emberellenes, erkölcsökön kívüli viselkedésként” jellemzett.

A montenegrói elektronikus médiumokat szabályzó egyesület egyébként korábban is reagált egyes szerbiai médiumok tartalmaira, beleértve a TV Happy-t is, amelyek gyűlöletbeszédként és Montenegróval szembeni türelmetlenségnek minősítettek.

2020 februárjában az AEM megtiltotta egyes, a Happy TV, a Pink M, Pink Plus és Pink szerbiai televíziók programjának keretében sugárzott műsorokat. A három hónapos tilalmat a montenegróiakkal szembeni gyűlölet. Nemzeti türelmetlenség és diszkrimináció miatt rendelték el.

Az AEM korábban megállapította, hogy a fent megnevezett televíziós csatornák az év augusztusától 2021. szeptemberéig méltatlan, sértő és nyugtalanító hangnemet alkalmazott, amely negatív érzelmek, felkeltésére, ellenségeskedés és diszkrimináció szítására volt alkalmas, de egyben lekicsinylően nyilatkozott a montenegrói nemzet tagjairól, tagadva ezek nemzeti identitását és különlegességét-

Tavaly szeptemberben a montenegrói elektronikus médiumokat szabályzó szervezet a szerbiai médiumszabályzótól azt követelte, hogy állapítsa meg a fent megnevezett szerbiai televíziós csatornák felelősségét a Határon keresztüli televíziózásról és audiovizuális médiumszolgáltatásról szóló egyezmény előírásainak a megsértése kapcsán és ellenük helyezzen kilátásba megfelelő intézkedéseket.

Az egésznek a kulminációja a TV Happy Ćirilica című műsorának a Szerb Pravoszláv Egyház metropolitájának a beiktatása előtt bemutatott adása volt, aminek a témája az volt,  hogy lesz e vérontás Montenegróban?

Az AEM ekkor annak a megállapítását követelte a REM-től, hogy a kérdéses műsorban történt-e montenegrói nemzettel szembeni gyűlöletbeszéd. A REM ekkor túllépte a válaszadási határidőt és haladékot kért, amit a montenegrói médiumszabályzó szervezet nem hagyott jóvá.