Az előző amerikai elnök kormánya négy évvel ezelőtt titokban megfigyeltette a Washington Post napilap több munkatársának a telefonbeszélgetését – közölte pénteken a lap, amely akkoriban élénk figyelemmel követte a a 2016-os elnökválasztás folyamatába való orosz beavatkozás fejleményeit.

Az Index.hu hírportál szerint minderről az amerikai igazságügy minisztérium értesítette Ellen Nakashimát és Greg Millert, az újság két jelenlegi, valamint Adam Entoust, a Washington Post korábbi munkatársát arról, hogy a rendelkezésükre állnak adatok az 2017. április 15 és július 31. között vezetékes, illetve mobiltelefonon lebonyolított magán- és munkaügyi beszélgetéseikről.

Cameron Barr, a lap vezető szerkesztője jelezte, mélységesen aggasztja, hogy a kormány arra használta hatalmát, hogy hozzáférhessen az újságírók beszélgetéseihez. Egyúttal felszólította az amerikai igazságügyi minisztériumot, hogy azonnal indokolja meg, miért volt erre szükség.

Forrás : The Washington Post

Az újságírók munkáját az amerikai alkotmány első kiegészítése védi, amely biztosítja a sajtó szabadságát. Az Amerikai Állampolgári Jogi Szövetség (ACLU) kémkedéssel vádolta a minisztériumot. „Ennek sohasem szabadott volna megtörténnie. Ha egy kormány újságírók és forrásaik után kémkedik, azzal veszélyezteti a sajtószabadságot” – írta a szervezet a Twitteren.

A Washington Post fentiekben megnevezett újságírói egyebek közt egy cikken dolgoztak, amely Jeff Sessions, Trump tanácsadója, későbbi igazságügyi miniszter, valamint az orosz nagykövet találkozójáról szólt, amelyre még a 2016-os elnökválasztást megelőzően került sor. Sessions és a nagykövet állítólag a választási kampányról is beszéltek – Írja az Index.hu