Az orosz kormány még április 23-án minősitette külföldi ügynökké a Meduzát, Oroszország  egyik legnagyobb független médiumát. Erről Ivan Kolpakov, a hirportál főszerkesztője a Válasz Online-nak adott interjújában nyilatkozott.

A főszerkesztő elmondása szerint a döntés három problémát hozott magával:

Mivel a cikkek legtetején, az alapméretezett betűméret kétszeresével fel kell tüntetniük, hogy „külföldi ügynökök”, s mivel Kolpakov szerint Oroszországban nem szeretik a politikai ügyeket, az államhoz kapcsolódó hirdetői körüket már el is veszítették.

Mivel a kormánydöntés a hírportál újságíróit is „külföldi ügynöknek” minősítette, egy céghez hasonlóan nekik is be kell számolniuk bevételeikről egy dokumentumban, amit a főszerkesztőt idézve – „igen könnyű elcseszni”, és pénzbüntetést vagy büntető eljárást vonhat maga után.

A harmadik pedig maga az újságírás – mondja –, hiszen azáltal, hogy külföldi ügynökké minősítették őket, kvázi kaptak egy „állami plecsnit” arról, hogy hazaárulók, és az ellenség kollaboránsai. Így elvesztik kormányközeli forrásaikat, és a sztorik jelentős részét sem tudják megírni, hiszen a törvény az interjúalanyokat is veszélyeztetni.

Forrás : meduza.io/en/

”. Arra a felvetésre, hogy a Meduza elmeszelése is a Navalnij-féle ellenzék indított kormányzati hadjárat része-e, Kolpakov így felelt:

„Nehéz elválasztani tőle. A rezsim nyilvánvalóan eldöntötte, hogy lenullázza Navalnij szervezeteit. Már nemcsak aktivistákat, hanem újságírókat és ügyvédeket is letartóztatnak. Szó szerint naponta történik ilyesmi, a hatalom így sikerrel demoralizálja Navalnij támogatóit. Végig nézve mindezt, nem állítanám, hogy a Meduza külföldi ügynökké nyilvánítása ettől elszigetelt eset.”

A Meduzát 2014-ben a Lentától kirúgott újságírók alapítottak, akiknek onnan azután kellett távozniuk,

hogy annak tulajdonosa kirúgta főszerkesztőjüket, Galina Timcsenkót. Az akkori környezetben „bolondság” lett volna Oroszországban médiumot alapítani, így végül Lettországból hozták létre a Meduzát – derül ki Ivan Kolpakov főszerkesztő a Válasz Online-nak adott interjújából.

Az orosz törvény szerint külföldi ügynök funkcióit ellátó külföldi tömegtájékoztatási eszköznek minősülhetnek olyan természetes személyek, akik korlátozás nélküli körnek szánt híreket vagy anyagokat terjesztenek, egyebek között az interneten is, és külföldről kapnak finanszírozást. Pusztán külföldi ügynöknek minősülhetnek azok a természetes és oroszországi jogi személyek, amelyek külföldi ügynöknek minősülő tömegtájékoztatási eszköz anyagjait terjesztik vagy részt is vesznek azok előállításában, és valamilyen módon külföldről finanszírozzák őket.