A szlovén közszolgálati médiaház szakszervezeti bizottsága május 23-án a köszolgálati média és a munkatársainak a fenyegetettsége szembeni tiltakozásul egynapos sztrájkot hirdetett. Az Újságírók Európai Szövetsége (EFJ) támogatásáról biztosította a szlovén közszolgálati média munkatársainak május 12-i döntését.

Annak ellenére, hogy az EFJ többször is elítélte a szakszervezeti jogok megsértését, a legutolsó jelentésében komoly aggodalmának adott hangot a szlovéniai szabad sajtó súlyos helyzete miatt.

A RTV SLO sztrájkbizottsága által kiadott közleményben elítélte a műsorsugárzót, minden oldalról érő nyomásgyakorlást: a káderváltozásokat. A tájékoztató műsorok beszüntetését, a cenzúrázási kísérleteket, kaotikus és nem professzionális műsorsémát, illetve a műsorkészítésnek a kormánykoalíció politikai érdekeinek megfelelő alárendelésével súlyosan veszélyeztette az RTV SLO munkatársainak az újságíráshoz történő professzionális hozzáállását, illetve a közszolgálati adó küldetését.

A sztrájkolók nagyobb újságírói, szerkesztői és intézményi autonómiát, ezenkívül pedig a káderpolitika, a kollektív szerződések megkötése, a legalacsonyabb fizetések megnövelése kapcsán megállapodást, illetve a közintézmény vezetőségével a szociális párbeszéd elkezdését követelik.

A sztrájkolók szerint amennyiben 2022. május 30-ig nem egyeznek meg a követeléseik megoldása kapcsán, azon nyomban követelni fogják Andrej Grah Whatmoughnak, a RTV SLO vezérigazgatójának, Jadranka Reberniknek, a Szlovéniai Televízió tájékoztató műsorai fő- és felelős szerkesztőjének, Igor Prkovičnak a TSLO új programjait készítő szerkesztősége ügyvezető szerkesztőjének és Petar Gregorčičnak, az RTV SLO műsortanácsa elnökének azonnali lemondását.