A VSquare több oknyomozó szerkesztőséggel együttműködésben kiderítette, hogy kik állnak a magyar nyelven is elérhető oldal mögött. Az oknyomozó újságírók három olyan embert is beazonosítottak, akik részt vettek a magyar nyelvű verzió működtetésében.

A nemzetközi oknyomozó hírportál írása szerint a NewsFront vélhetően az orosz hírszerző szolgálatok, konkrétan az FSZB (Oroszország belbiztonsági és kémelhárítási szolgálata 1991 óta, a szovjet KGB utóda) ellenőrzése alatt áll. A „NewsFront Ügynökség” honlapján a szervezet vezetőjének a neve, Konstantin Knyrik található meg. Az oroszbarát aktivista az illegálisan annektált Krím-félszigeten bejegyzett MediaGroup News Front Ltd.-t vezeti és az EU-ban, Kanadában és az Egyesült Államokban szankciókkal kell szembenéznie Ukrajna területi integritásának, szuverenitásának, függetlenségének és stabilitásának aktív aláásása miatt.

A magyar szerkesztőbizottság tagjai nem szerepelnek az impresszumban, a NewsFront lengyel változata szerint azonban a honlapnak Magyarországon is van szerkesztősége.

A szlovákiai Jan Kuciak Oknyomozóközpont elemzésének is köszönhetően a VSquare három olyan embert azonosított, akik részt vettek a magyar nyelvű verzió működtetésében. Köztük van egy volt diplomata, egy magyar álszakértő és egy imám, aki Kelet-Ukrajnában is harcolt.

A NewsFront elindulását Magyarország Külügyminisztériumának egykori alkalmazottja jelentette be. A szlovákiai Jan Kuciak Oknyomozóközpont elemzésének is köszönhetően a VSquare három olyan embert azonosított, akik részt vettek a magyar nyelvű verzió működtetésében. Köztük van egy volt diplomata, egy magyar álszakértő és egy imám, aki Kelet-Ukrajnában is harcolt. A most 72 éves Csikós Sándor Moszkvában végzett az Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (MGIMO). Majdnem 40 évig dolgozott a Külügyminisztériumban, négyszer szolgált külföldön: Mongóliában, Kazahsztánban , Moldovában és Ukrajnában. Legutóbbi Chișinău-i misszióvezető-helyettesi posztján, mivel akkor még nem volt kinevezve oda nagykövet, lényegében a helyi magyar nagykövetség vezetője volt 2013-ig.

Csikós már 2017 körül, még a magyar NewsFront indulása előtt kötődött az orosz propagandához. Neve a NewsFront orosz verziójában is feltűnt, ahol politikai szakértőként és közéleti aktivistaként emlegették. A magyar oldal elindítását lényegében ő jelentette be a saját VKontakte-oldalán 2018-ban, és a VSquare megtalálta azt a bejegyzését is, ahol azzal dicsekszik, hogy ő a NewsFront magyarországi riportere.

A NewsFront magyar verziója 2021 októberének legvégéig volt aktív, és meglehetősen szisztematikusan osztotta meg a Kreml propaganda-üzeneteit. Aztán inaktívvá vált, és ez az időzítés egybeesik a Csikós által kezelt VKontakte-profil csendjével is. A VSquare forrásai szerint a háttérben az állt, hogy Csikós megbetegedett. Végül tavaly szeptemberben az oldal újra életre kelt. A tartalmat jelenleg egy új szerkesztő, Keveházy Miklós, egykori Jobbikos képviselő kezeli.

Keveházy 2013 és 2017 között kezdetben önkéntesként, majd pedig orosz tolmácsként, valamint orosz médiamegfigyelőként és elemzőként tevékenykedett a Jobbik körül, A pártvezetés számos hivatalos moszkvai látogatásán és találkozóján Keveházy volt az egyik tolmács, annak ellenére, hogy hivatalosan nem rendelkezett ilyen képzettséggel.

Az akkoriban Moszkvában élő kisvállalkozó idővel teljesen kiszorult a párt külpolitikáját irányító képviselők környezetéből, mivel a Jobbik igyekezett szakítani a szélsőjobbos és oroszbarát retorikájával. Keveházy ezután rendszeresen felbukkant az orosz állami médiában mint Magyarország-szakértő. A Rosszija 1 televíziónak adott nyilatkozatai mellett 2018-tól a NewsFront központi oldalának egyik kommentátora is lett.

A orosz titkosszolgálat által irányított hírportálnak bedolgozó Tanay Cholkhanov nevű orosz férfi 2018 tavaszán tűnt fel a nyilvánosság előtt, amikor is a YouTube-ra felkerült egy vele készített 40 perces interjú.

interjút Krausz Tamás ismert szélsőbaloldali történész és a már említett Csikós Sándor moderálta. Cholkanovot a kelet-ukrajnai szeparatista fegyveres erők harcosaként mutatták be, és a férfi „a nácibarát ukrán rezsim népirtó háborújáról” beszélt. Azt, hogy a katona hogyan került Magyarországra, azóta sem tudni, de lényegében ezután indult el a magyar nyelvű NewsFront.

Cholkanov úgy vett részt a szerkesztésében, hogy nem tudott magyarul és az oroszon és a tatáron kívül nem beszélt más nyelvet. A jelenleg 46 éves férfi egyébként egy politikai kalandornak is nevezhető a VSquare szerint. Vallási vezető (imám) volt Szentpéterváron, majd a Krímben tatár közéleti személyiségnek adta ki magát, Kelet-Ukrajnában pedig az oroszokkal rokonszenvező újságírónak és hadmérnökként is nevezték.

A hosszú elemzésében a VSquare megjegyzi azt is, hogy a magyar verzió a 11 nyelven olvasható NewsFront egyik legrosszabbul teljesító oldalai közé tartozik. A honlap eléggé rapszodikusan megjelenő és nyelvtani hibáktól hemzsegő cikkeit havonta alig pár tízezren olvassák.

Az üzemeltetőit persze ez nem biztos, hogy zavarja. Ismerve a hazai viszonyokat, lehet, hogy már nincs is rá szükség, hiszen a magyar állami média készséges szócsőként szolgálja az orosz háborús propagandát – állapítja meg oknyomozó írásában a VSquare.