A Nemzetközi Sajtóintézet (International Press Institute – IPI) május 3-a, a sajtószabadság világnapja alkalmából közzétett elemzése szerint az autoriter rendszerek, illetve az iliberalizmus megerősödése nagyban hozzájárult a szabad média globális térvesztéséhez, az antidemokratikus rezsimek pedig egyre inkább úgy vélik, hogy büntetlenül célozhatják meg a médiát. Az IPI szerint Myamartól, Belaruszon keresztül egészen Hong Kongig nyíltan zajlanak a leszámolások, s igy a világ egyetlen szeglete sem immun a jelenségre.

„Barátságos" sajtóellenőrzés (Karikatúra: Mohsen Izadi)

„Barátságos” sajtóellenőrzés (Karikatúra: Mohsen Izadi)

„Még az Európai Unión belül is [van erre példa]: Magyarország lerombolta a sajtószabadságot, modelljét pedig a szomszédos országokba is exportálja” – áll a nemzetközi szervezet jelentésében, amely arra is kitér, hogy a koronavírus-pandémia is hozzájárult a negatív trendhez. Az IPI erre vonatkozó, sajtószabadságot figyelő programja (Covid-19 Press Freedom Tracker) szerint világszerte 635 esetben sértették meg a sajtószabadságot.

A Nemzetközi Sajtóintézet logója

A Nemzetközi Sajtóintézet logója

„A hatalmon lévők megakadályozták az információkhoz való hozzáférést, a járványról szóló tudósitásaik miatt pedig letartóztatták az újságírókat, illetve átfogó törvényeket fogadtak el az „álhírekkel” szemben, amit egyben a kritikus hangok elfojtására is felhasználhatnak” – figyelmeztet jelentésében az IPI.

A Nemzetközi Sajtóintézet adatai szerint tavaly május óta 49 újságíró ellen követtek el gyilkosságot, ami alapján a média képviselői számára legveszélyesebb államként Afganisztánt nevezték meg, ahol 9 sajtómunkás halt erőszakos halált. Ugyanakkor a Dzsamál Hasogdzsi ellen elkövetett brutális gyilkossághoz hasonló esetek rendszerint büntetlenek maradnak – áll a jelentésben.

49 újságírót megöltek, 635 esetben pedig a járványra hivatkozva sértették meg a sajtószabadságot Hongkongi rendőr távozásra utasít egy újságírót (Fotó: IPI)