A Szerb Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által a Szerbiai Újságírók Egyesületéhez (UNS) eljuttatott jelentése szerint a koronavírus-járvány ideje alatt az újságírók helyzete tovább romlott: jelentősen növekedett a munkát kereső újságírók száma.

Az UNS irodája Belgrádban (Fotó: cenzolovka.rs)

Az UNS irodája Belgrádban (Fotó: cenzolovka.rs)

Az NFSZ 32 fiókintézete közül hatban tartják számon a legtöbb sajtómunkást: a belgrádiban (303), a nišiben (76), a kragujeváciban (41), az újvidékiben (37), a kruševáciban, a leskováciban és a jagodinaiban (34). Gnjilaneban és Nagykikindán egy-egy újságíró, Zomborban, Versecen, valamint a koszovói Mitrovicán és Pristinában négy-négy újságíró vár munkára, azzal, hogy mindegyik fiókintézetben a munkanélküli kollégák többsége nő. Közülük a szerb fővárosban 241, Nišben 57, Kragujevácon 31, Újvidéken 28, Kruševácon 26, Leskovácon 25, Jagodinán pedig 23 újságíró keres munkát.

Munkanélküli újságírók (Illusztráció: Yahoo News)

Munkanélküli újságírók (Illusztráció: Yahoo News)

A munkanélküli kollégák végzettségét nézve 311-en okleveles újságírók, közülük az egyik sportújságiró, 32-en mesterképzésüket is elvégezték, hárman „az újságírás és a kommunikáció doktorai”, legtöbben, 385-en pedig „újságíró–tudósítók”.

Újságírók sehol: a Yorkshire Post kiürített deszkje (Fotó: Rennie Media)