A magyar kormány mindent tudni akar a médiáról, a felsőoktatásról. a könyv- sőt hanganyag-kiadásról. Aczél elvtárs* is megirigyelhetné, ahogyan kései utódai furfangos jogszabályba foglalták a pártkontrollt. „Istne véled, édes…” sajtószabadság! – énekelheti a popsztár, ha megengedik neki.

A minapi kormányrendelet szerint idén június vége helyett december végéig kell a stratégiai társaságoknak jelentést tenniük a kormány felé, ha a cégben tőkeemelés történik, változik a tulajdonosi összetétel, kötvényt bocsátana ki, vagy átalakulásról, szétválásról döntenének.

A 444.hu független hírportál szerint ezzel együtt bővítették ki azt a jogszabályt, hogy mi számít államérdeknek. Ezzel feltételezhetően még szorosabb kontroll alá vonnák a felsőoktatási intézményeket, vagyis a továbbiakban rájuk is vonatkozik a belső döntéseik jelentési kötelezettsége a kormány illetékes minisztere felé.

A stratégiai jelentőségű ágazatok listáját azzal is kibővítették, hogy a kommunikáció alá a távközlés mellé bevették a kiadói tevékenységet, a film, videó, televíziós műsorgyártást, hangfelvétel kiadását, műsorösszeállítást, a műsorszolgáltatást is. Vagyis mostantól a stratégiai cégek közé sorolják a magyar sajtópiacon működő kiadókat, akiknek jelenteniük kell a cégen belüli változásokról.


* Aczél György (1917–1991) A Magyar Szocialista Munkáspárt egyik vezetőjeként a kultúra főideológusa volt 1968-tól másfél évtizeden át. Az ő stratégiája volt a 3T (tiltás, tűrés, támogatás).

A magyar kormány nemzetstratégiaivá avatta a médiát, s ezzel kisajátította a beavatkozás jogát (Illusztráció)