Hossam Manal Al-Dabakka, palesztin fotóriportert és családtagjait egy izraeli légitámadásban ölték meg, amelynek az egyik célpontja az újságírónak a al-Maghazi menekülttáborban lévő lakása volt – nyilatkozta a Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS) honlapjának Ricardo Gutiérrez, az Európai Újságírók Szövetségének (EFJ) főtitkára.

Gutierrez szerint független kivizsgálások során kimutatták, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) korábban legalább öt másik újságírót is célba vettek és megöltek, de az újságíró szervezetek legalább másik halálesetet is kivizsgálnak, amit az IDF egységei követhettek el.

Az EFJ főtitkára a legutóbbi eset kapcsán kihangsúlyozta, hogy az újságíróknak szándékos, vagy gondatlanságból elkövetett megölése háborús bűncselekménynek minősül és hozzáfűzte, hogy ezért a felelősök ellen bűnvádi eljárást kell indítani és el kell ítélni őket.

A főtitkár ezt követően megjegyezte, hogy itt az ideje annak, hogy a nemzetközi közösség, különösen az Európai Unió szankciókat vezessen be Izrael ellen, tekintettel az újságírók ellen az izraeli hatóságok által elkövetett példátlan gyilkosságokra, valamint a sajtószabadságnak egyéb módon való megsértésére.

A főtitkár hozzátette, hogy az izraeli hatóságok által Gázában, Ciszjordániában, illetve Izraelben elkövetett visszaéléseket izraeli, palesztin, illetve más nemzetközi civil szervezeteke, az Egyesült Nemzetek Szervezetének a szakértői, a Nemzetközi Bíróság is dokumentálta, vagy pedig elismerték a Nemzetközi Bíróság ügyésze által benyújtott elfogatóparancs iránti kérelemben.

Guttiérez szerint az EU tagállamai a folyamatban lévő háborús bűnök elkövetésével és népírtó akciókkal szembeni passzivitásukkal bűnrészesek ezekben és ezért Izraellel szembeni szankciók bevezetését követelik az EU-tól.

Az Újságírók Nemzetközi Szövetségének az adatai szerint 2023. október 7-e, vagyis az izraeli-palesztin konfliktus kezdete óta 132, ezek közül125 palesztin, 4 izraeli és 3 libanoni újságírót öltek meg a térségben.