Szerbiában, Bulgáriában és a térség más országaiban is léteznek olyan médiumok, amelyek nyíltan kiállnak a Ukrajnával szembeni orosz agresszió mellett és ezek a sajtótermékek tudatosan félretájékoztatnak a konfliktusról, miközben nyugati országok pénzelik a működésüket– hangzott el az Európai parlamentben kedden lezajlott vita során.

Az Európai Parlamentben lezajlott vita során arra is felhívták az összejövetel résztvevőit, hogy Nyugat-Balkán területén ténykedő nyugat-európai nagyvállalatok gyakran hirdetnek az úgynevezett Kreml-barát médiumokban, annak ellenére, hogy e cégek belső szabályzattal és iránymutatással kötelezték el magukat a dezinformációkkal szembeni küzdelem mellett és az Ukrajna elleni orosz agresszió ellen.

A szerbiai és a bolgár média nem elég erős és elegendő anyagi eszközök sem adottak  a minőséges és független tájékoztatáshoz, a nyugati cégek pénze pedig a hirdetéseiken keresztül alacsony szerkesztési színvonalat képviselő és az oroszbarát narratívát támogató médiumokhoz folyik be – nyilatkozta Peter Horrocks, a BBC igazgatója – tette közzé az N1 hírportál.

A Kutatási, Átláthatósági és Elszámoltathatósági Központ (CRTA) adata szerint az EU-ról negatívan tájékoztató az orosz propagandát pedig támogató médiumokban hirdetők 65 százalékát nyugat-európai cégek képezik. Közöttük vannak olyanok, akiknek fogalmuk sincs, hogy mire költik el a tőlük származó pénzeket, mert ezek nem egyszer közvetítőkön keresztül hirdetnek.

Maga a probléma nem újkeletű, sok cég, még a pandémia ideje alatt, a tudomásán kívül finanszírozott téves információkat terjesztő sajtótermékeket és hírportálokat, az orosz-ukrán háború azonban rámutatott a probléma súlyosságára, illetve arra, hogy mielőbb véget kell vetni ennek a gyakorlatnak.